Iran noemt VN-sancties incorrect

De Veiligheidsraad legt Iran nieuwe sancties op. Teheran zegt toch door te gaan met de verrijking van uranium.

AP en Reuters

‘Het moet in een vuilnisbak worden gegooid, net als een gebruikte zakdoek’, reageerde de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad die een bezoek bracht aan Tadzjikistan.

Teheran verklaarde meteen dat het land gewoon zal blijven doorgaan met de omstreden verrijking van uranium. Iran ontkent dat de verrijking bedoeld is voor de productie van kernwapens. ‘Er verandert niets’, zei de Iraanse ambassadeur bij het IAEA, de atoomwaakhond van de VN, Ali Asghar Soltanieh op afwijzende toon. ‘De Islamitische Republiek Iran gaat door met zijn uraniumverrijking.’

Volgens Obama zijn de sancties, die hij omschreef als een ‘ondubbelzinnige boodschap’ aan Teheran, de meest uitgebreide tot nu toe. ‘We zullen er zorg voor dragen dat ze krachtig worden nageleefd’, aldus de president.

Wapenembargo

De resolutie voorziet in een verscherping van het bestaande wapenembargo tegen Iran en maatregelen tegen Iraanse bedrijven en banken die banden hebben met het omstreden nucleaire- en raketprogramma.

Drie scheepvaartbedrijven en 15 ondernemingen van de Revolutionaire Garde zijn op een zwarte lijst gezet. Verder zijn 40 bedrijven op een zwarte lijst geplaatst van de VN wiens banktegoeden moeten worden bevroren omdat ze ervan worden verdacht het nucleaire- en raketprogramma te ondersteunen.

Op deze lijst komt ook Javad Rahiqi, het hoofd van een nucleaire installatie waar uranium wordt verrijkt, wiens banktegoeden ook worden bevroren. Ook krijgt hij een reisverbod.

Resolutie 1929, waarover bijna een half jaar is onderhandeld tussen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland, kreeg met 12 stemmen de minste steun van de vier sanctieresoluties die sinds 2006 door de Veiligheidsraad zijn aangenomen om Iran tot inkeer te dwingen.

Onnodig

Turkije en Brazilië stemden tegen de resolutie omdat ze vinden dat nieuwe sancties onnodig zijn na het akkoord dat beide landen sloten met Teheran over verscheping van de Iraanse uraniumvoorraad naar hun grondgebied. In ruil kreeg Iran nucleaire brandstof voor een kernreactor.

De twee landen hoopten dat dit akkoord voldoende zou zijn om de zorgen weg te nemen bij het Westen dat Iran het uranium verrijkt voor de productie van kernwapens. Dit akkoord werd echter niet hartelijk ontvangen door het Westen, China en Rusland.

De VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland wilden eigenlijk strengere sancties, onder andere gericht tegen de belangrijke energiesector, maar China en Rusland hielden verlammende economische sancties tegen. Peking deed meteen een beroep op Iran om snel in dialoog te treden met de betrokken landen.

‘De Veiligheidsraad heeft zijn verantwoordelijkheid genomen’, zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice. ‘Het is nu tijd dat Iran ervoor kiest om een verstandige koers te varen.’ Israël drong aan op zwaardere maatregelen tegen Iran.

Zakdoek

President Mahmoud Ahmadinejad reageerde later vanuit Tadzjikistan. Hij zei dat ‘deze resoluties geen enkele betekenis hebben’. Hij voegde eraan toe: ‘Het is als een zakdoek die in de prullenbak moet worden gegooid.’

De VN-Veiligheidsraad stemde woensdag in met een vierde ronde van sancties tegen het regime in Teheran. Het wapenembargo tegen Iran wordt verscherpt en de bankensector van de islamitische republiek wordt beperkingen opgelegd.

Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim te werken aan een kernwapen. Teheran zegt slechts vreedzame doeleinden na te streven met zijn nucleaire programma.

De Iraanse ambassadeur bij het IAEA, de nucleaire waakhond van de VN, zei dat de resolutie niets zal veranderen. Iran gaat gewoon door met het verrijken van uranium, aldus Ali Asghar Soltanieh.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden