Iran: Nederland steunt terroristen

DEN HAAG - De spanningen tussen Nederland en Iran lopen verder op. Iran beschuldigt Nederland ervan de terroristische groepering Mujahedin-e-Khalq te steunen, die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van twaalfduizend Iraniërs.


Verder verwijt Teheran Nederland dat het de affaire rond de vorige week geëxecuteerde Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami tot een mensenrechtenkwestie maakt terwijl het om een 'onverdedigbare drugszaak' zou gaan.


De Iraanse ambassadeur in Den Haag verscheen dinsdag in derde instantie wel op het ministerie van Buitenlandse Zaken na twee eerdere verzoeken te hebben genegeerd. Omdat minister Uri Rosenthal op werkbezoek is in het Midden-Oosten, ontving de hoogste ambtenaar van het departement de ambassadeur uit Iran.


Secretaris-generaal Ed Kronenburg heeft het Nederlandse ongenoegen overgebracht. Na de onverwachte executie van Bahrami werd zij ver buiten Teheran zonder familie begraven. Nabestaanden hebben het lichaam niet kunnen zien.


D66-leider Alexander Pechtold stelde voor oud-minister van Buitenlandse zaken Ben Bot in te zetten als bemiddelaar. Bot zou het moeten opnemen voor de vier Nederlanders die in Iran gevangen zitten. Tevens zou hij kunnen bemiddelen in het conflict tussen KLM en Teheran. De vliegmaatschappij krijgt al langere tijd geen kerosine meer.


CDA en PvdA verwerpen het idee van Bot als bemiddelaar. Volgens CDA-woordvoerder Henk Jan Ormel is dat een 'dubbel signaal'. Nederland heeft onlangs zijn ambassadeur uit Teheran teruggeroepen en zou dan nu een bemiddelaar sturen.


PvdA-Kamerlid Frans Timmermans ziet niet wat er te bemiddelen valt. 'Als de betrekkingen moeten worden hersteld, zal de minister daartoe zelf het initiatief wel nemen.'


PVV-leider Geert Wilders noemde de Iraniërs 'idioten in het kwadraat'. Hij wil dat de Iraanse ambassadeur zo snel mogelijk het land wordt uitgezet. Wilders moedigde Rosenthal aan de betrekkingen te bevriezen met de 'islamo-fascisten'.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden