Iran maakt mooie sier als gastheer

In Teheran zijn de leiders van zo'n 120 landen bijeen voor een topconferentie van de Beweging van Ongebonden Landen (NAM), staten die tijdens de Koude Oorlog een onafhankelijke koers wilden varen ten opzichte van zowel de VS als de Sovjet-Unie. Iran grijpt de top aan om zijn eigen imago op te poetsen.

AMSTERDAM - Van onze verslaggeefster

Tijdens de openingstoespraak van de zestiende NAM-top sinds de oprichting van die organisatie in 1961, pleitte de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken voor een kernwapenvrij Midden-Oosten, dat tegen 2025 zou moeten zijn gerealiseerd.

Verder zei hij dat Iran donderdag een voorstel zal doen om het bloedige conflict in Syrië te beëindigen. Het geweld in Syrië en het Iraanse controversiële nucleaire programma staan boven aan de agenda van de NAM-top.

De vijfdaagse top is de grootste internationale conferentie die Iran ooit heeft georganiseerd. Ze komt op het moment dat het land steeds verder geïsoleerd raakt; Iran staat onder toenemende druk vanwege zijn omstreden atoomprogramma.

Afgelopen vrijdag herhaalde het Internationaal Atoomenergie Agentschap dat Teheran niet afdoende inzage geeft in zijn nucleaire installaties. De door de VS en Europa ingestelde sancties treffen de Iraanse economie steeds harder en Israël dreigt voortdurend met een preventieve aanval op Iran. Daarbij komt dat Teheran het repressieve regime in Damascus actief steunt, met wapens en geld, wat de Iraanse leiders op veel kritiek is komen te staan.

Wat Iran betreft is de top nu al een succes: terwijl het Westen Iran politiek in quarantaine hoopt te plaatsen, landt de ene na de andere koning, president of hoge functionaris op Khomeini Airport om daar met alle egards door de Iraanse leiders te worden ontvangen.

Zo'n tweederde van de 193 VN-lidstaten heeft afgevaardigden naar Teheran gestuurd. Onder hen de leiders van de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China), Irans buurlanden Pakistan en Afghanistan, het Midden-Oosten, Zuid-Oost Azië en het merendeel van de Midden- en Zuid-Amerikaanse landen.

Een bijzonder succes voor Iran in de propagandaslag met het Westen is het bezoek van VN-chef Ban Ki-moon woensdag aan de top, dit ondanks fel verzet van de VS en Israël die menen dat Ban Ki-Moon het ayatollahregime daarmee legitimiteit verleent. In antwoord op de kritiek verklaarde een woordvoerder van de VN dat 'de VN-chef zijn taak om met alle lidstaten naar diplomatieke oplossingen te zoeken zeer serieus neemt'.

Een andere belangrijke gast is de nieuwe Egyptische president Mohammed Morsi. Het is het eerste officiële Egyptische bezoek aan Iran sinds 32 jaar. In 1979 verbraken beide landen alle betrekkingen, dit in verband met de Iraanse sjiitische revolutie en het vredesverdrag tussen Egypte en Israël. Morsi is tevens de hoogstgeplaatste soenniet uit het Midden-Oosten die Teheran bezoekt.

Saoedi-Arabië en de andere golfstaten hebben lagere functionarissen afgevaardigd: zij willen Teheran zo min mogelijk een podium geven, ze beschouwen het sjiitische Iran als hun ideologische vijand. In het conflict in Syrië steunen de Arabische Golfstaten juist de soennitische rebellen met wapens en geld; zij hopen op een regime change, opdat de invloed van Iran in de regio wordt ingedamd. Opvallende afwezige op de top is Turkije.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden