Iran laat vijf Amerikaans-Iraanse gevangenen vrij

Iran heeft vijf Amerikaans-Iraanse gevangenen vrijgelaten. Onder hen is ook Jason Rezaian, journalist van The Washington Post, meldt het Iraanse persbureau FARS.

De vrouw van gevangene Saeed Abedini laat zijn foto zien in juni. Beeld ap
De vrouw van gevangene Saeed Abedini laat zijn foto zien in juni.Beeld ap

Drie Amerikaanse gevangenen - onder wie Rezaian - zijn zondagavond samen met familieleden in Zwitserland aangekomen. Een van de veroordeelden werd zaterdag al vrijgelaten en teruggevlogen naar de Verenigde Staten.

Naast Jason Rezaian zijn ex-marinier Amir Hekmati, pastoor Saeed Abedini en Siamak Namazi vrijgelaten. Ook Matthew Trevithick is vrijgelaten door Iran. Trevithick studeerde in Iran, en heeft veertig dagen vastgezeten. Zijn vrijlating staat los van de gevangenenruil.

In de VS zijn twee Iraniërs uit de gevangenis vrijgelaten. Ook heeft de regering zeven Iraniërs tegen wie nog een proces liep, clementie verleend. De meeste van hen hebben zowel de Iraanse als de Amerikaanse nationaliteit en zaten vast voor verboden handel met Iran.

Het Iraanse parket verklaart: 'Deze ruil is in ons nationaal belang.' Iran en de VS zouden ook hebben afgesproken dat de VS niet langer zal proberen om 14 Iraniërs te laten uitleveren. Deze Iraniërs worden ervan verdacht wapens te hebben geïmporteerd vanuit de Verenigde Staten naar Iran.

Drie Iraans-Amerikaanse mannen die verdacht werden van het schenden van het embargo tegen Iran hebben vergiffenis gekregen van president Obama, zegt hun advocaat. 'We zijn verheugd dat de president hen deze overtredingen heeft vergeven. Het gaat om handelszaken, niet om criminele activiteiten.'

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is erg te spreken over de manier waarop Iran en de Verenigde Staten actie ondernemen na het verzilveren van het atoomakkoord.

Lees ook

De column van Thomas Erdbrink: 'Soms, als ik met de ramen open door onze wijk rij, denk ik niet aan Jason Rezaian.' (+)


Jason Rezaian. Beeld ap
Jason Rezaian.Beeld ap

Implementation Day

De Amerikaanse journalist Rezaian werd in november 2015 tot een gevangenisstraf veroordeeld. Rezaian heeft zowel de Amerikaanse als de Iraanse nationaliteit en werkte voor The Washington Post in Teheran. Hij werd in juli 2014 gearresteerd en beschuldigd van spionage. The Washington Post reageert verheugd op zijn vrijlating en wacht op een officiële bevestiging.

De gevangenenruil komt op de dag die in Iran als Implementation Day wordt aangeduid. In Wenen vergaderen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Iraanse ambtgenoot Mohammad Javad Zarif over het opheffen van de economische sancties tegen Iran, zoals afgesproken in het kernakkoord van juli 2015. In ruil daarvoor heeft Iran kernreactoren gesloten en verrijkt uranium naar Rusland verscheept.

Amerikaanse ambtenaren zeggen dat de gevangenenruil los staat van de onderhandelingen in Wenen. 'Het is een humanitaire daad, geen traditionele gevangenenruil', zei een van hen. Een andere ambtenaar waarschuwt Iran dat de ruil een uitzondering op de regel is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden