Iran laat opgepakte Française vrij
Clotilde Reiss, vorig jaar in Iran gearresteerd omdat zij tegen het regime zou hebben gedemonstreerd, is weer thuis na lang huisarrest in de Franse ambassade in Teheran....
Parijs Na tien maanden onderhandelen heeft Iran de 24-jarige française Clotilde Reiss vrijgelaten. Ze keerde zondagmiddag met een regeringsvliegtuig in Parijs terug. De Franse regering ontkent een deal met Iran.
Reiss, die een aantal maanden Frans doceerde aan de universiteit van Isfahan, werd op 1 juli vorig jaar opgepakt toen ze zich klaarmaakte om naar Frankrijk terug te keren. Ze werd ervan beschuldigd te hebben deelgenomen aan de manifestaties van 15 en 17 juni in die stad. Na een gevangenschap van 47 dagen werd ze op 16 augustus op borgtocht vrijgelaten en kreeg ze huisarrest in de Franse ambassade in Teheran.
Viermaal verscheen ze voor de Revolutionaire Raad. Volgens haar Iraanse advocaat werd ze tot tweemaal vijf jaar veroordeeld, wat werd omgezet in een boete van bijna 300 duizend dollar, ‘vanwege de persoonlijke situatie van mevrouw Reiss’.
De Franse president Nicolas Sarkozy, die zondag op het Élysée twintig minuten met de vrouw, bedankte zijn ambtgenoten Lula da Silva van Brazilië, Abdoulaye Wade van Senegal en Bashar al-Assad van Syrië. Zij bemiddelden bij de vrijlating.
De Iraanse president Achmadinejad deed enkele maanden geleden een suggestie tot gevangenenruil. Daarbij ging het om Majid Kakavand en Ali Vakili Rad. Kakavand is een jonge Iraanse ingenieur die sinds maart vorig jaar in Frankrijk vastzat, op verzoek van de Verenigde Staten die hem ervan verdachten militair gevoelig materiaal naar Iran te hebben gesmokkeld. Tien dagen geleden maakte de Franse justitie bekend niet in te gaan op een uitleveringsverzoek van de VS. Kakavand is terug in Iran.
Rad werd in 1994 veroordeeld wegens moord op Chapour Bakhtiar, de laatste premier onder de sjah en na de machtsovername uitgeweken naar Frankrijk. De Franse justitie zal zich dinsdag uitspreken over de voorlopige vrijlating waarvoor hij formeel in aanmerking komt. Sarkozy reageerde indertijd woedend op de suggestie van Ahmadinejad. ‘Denk niet dat ik een man ben die zich laat chanteren.’ De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner en een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse zaken ontkennen elk verband tussen hun rechtsgang en de vrijlating van Reiss.
Reiss bedankte bij terugkomst vooral haar medegevangenen, ‘die me als een zuster hebben behandeld.’ Twee van hen zaten tijdens een door de staatstelevisie rechtstreeks uitgezonden proces aan haar zijde. Deze zijn inmiddels geëxecuteerd. ‘Mijn gedachten zijn bij hen’, aldus Reiss.
Frankrijk was de afgelopen jaren een van de felste tegenstanders van de Iraanse ambities op het gebied van kernenergie.