Nieuws Sancties Iran

Iran krijgt wel sancties opgelegd na aanslagen op tegenstanders regime, maar EU bevindt zich in dwangpositie

Iran moet stoppen met het beramen van aanslagen in Europa op tegenstanders van het islamitische regime. De Europese Unie stelt daarom sancties in tegen een Iraanse geheime dienst en twee van zijn medewerkers. Dat maakte de Deense minister van Buitenlandse Zaken, Anders Samuelsen, dinsdag bekend tijdens een Europese ministersbijeenkomst.

Doodgeschoten Iranier Ahmad Mola Nissi in Den Haag wordt geranimeerd door ambulancepersoneel. Beeld Jos van Leeuwen

De Deen sprak van een ‘krachtig signaal van de EU’. De betrokken Iraanse inlichtingendienst en zijn medewerkers komen te staan op de Europese terroristenlijst. Hun eventuele tegoeden in de EU worden bevroren.

De EU-sancties zijn een antwoord op verdachte Iraanse activiteiten in Frankrijk, Denemarken en Nederland. Parijs beticht de Iraanse dienst voor binnenlandse veiligheid ervan achter een verijdelde bomaanslag te zitten op een bijeenkomst van de Volksmujahedin van Iran (MEK) eind juni vorig jaar, net buiten de Franse hoofdstad. Volgens de Denen was Iran van plan om in oktober vorig jaar in Denemarken een lid te liquideren van de Arabisch-Iraanse verzetsbeweging ASMLA. En juist dinsdag kwam Nederland met het nieuws ‘sterke aanwijzingen’ te hebben dat Iran de hand had in de moorden op twee Nederlandse Iraniërs, in Almere en Den Haag. Iran ontkent alles.

De politie aanwezig op de plek waar Ali Motamed werd geliquideerd. Beeld HV-Almere

De EU stond al enige tijd onder druk om tot actie over te gaan, maar zoals minister Samuelsen toegaf waren er ‘aarzelingen’. Dat heeft te maken met het nucleaire akkoord uit 2015 dat moet voorkomen dat Iran kernwapens ontwikkelt. De Amerikaanse president Trump vindt deze overeenkomst niet goed genoeg. Hij trok zich er vorig jaar mei uit terug en voerde de sancties tegen Teheran opnieuw in. Dit tot ontsteltenis van de EU-landen, die menen dat het akkoord wel werkt.

Zij doen er alles aan om de gevolgen van de Amerikaanse sancties voor Iran te verzachten. Want intrekking van de economische strafmaatregelen was vier jaar geleden de hoofdreden voor Iran om in te stemmen met de beperking van zijn nucleaire programma. De Europese vrees is dat de heringevoerde Amerikaanse sancties het land ertoe kunnen brengen zich niet langer aan het kernakkoord te houden. Dat wil de EU voorkomen.

Dollars

Zij heeft het zogeheten ‘blokkadestatuut’ in werking gesteld, dat Europese ondernemingen verbiedt zich te schikken naar de Amerikaanse sancties. Ook heeft zij vanwege het Amerikaanse verbod om dollars te gebruiken in de handel met Iran een alternatief financieel systeem gecreëerd.

Het levert het curieuze beeld op van een januskop-beleid: enerzijds probeert de EU uit alle macht de Amerikaanse sancties tegen Iran te ontkrachten, anderzijds stelt zij zelf sancties in. Het tekent de dwangpositie waarin de EU zit. Zij wil per se het nucleaire akkoord redden, maar tegelijkertijd kan zij zich er niet bij neerleggen dat een vreemde mogendheid moordaanslagen pleegt op haar grondgebied. Dus moet zij reageren, wil zij het verwijt voor zijn dat zij zich laat gijzelen door Iran en het allesoverheersende belang van het nucleaire akkoord.

Wel is het zo dat de nu afgekondigde sancties uitsluitend gericht zijn tegen de direct betrokken diensten en personen, en niet, zoals Trumps sancties, tegen de Iraanse economie als geheel. Al met al is het Iran-beleid voor de EU een uiterst ingewikkelde oefening op de evenwichtsbalk.

Minister Blok: liquidaties door Iran onder de pet gehouden? Een krankzinnige redenering

In 2015 werd een eerste tegenstander van Iran doodgeschoten in Almere. In 2017 volgde een tweede koelbloedige liquidatie in Den Haag. Pas nu maakt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok bekend dat het regime in Teheran waarschijnlijk achter de moordpartijen zat. Veegde het kabinet de Iraanse betrokkenheid eerder onder het tapijt

Iran was betrokken bij twee liquidaties in Nederland. Dat heeft minister Blok van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.

Het is even voor vijf uur als er in de rustige Jan van Riebeekstraat in Den Haag meerdere schoten klinken. Een man valt neer op het trottoir. Een donkere BMW scheurt met gierende banden weg. De buurtbewoners kunnen vanuit hun flatje zien hoe reddingswerkers tevergeefs proberen het slachtoffer te reanimeren. De man overlijdt ter plekke aan meerdere schotwonden in zijn hoofd. Lees hier de reconstructie van de moord op een Iraanse staatsvijand.

De Iraanse geheime diensten hebben een grimmige reputatie wat betreft moordaanslagen op Iraanse dissidenten in het buitenland. De hoogtijdagen van deze praktijk lagen in de jaren negentig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.