Iran krijgt tot 31 oktober voor rapport over kernwapens

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA heeft vrijdag een resolutie aangenomen die Iran tot 31 oktober de tijd geeft om te bewijzen dat het niet in het geheim kernwapens ontwikkelt. De Iraanse vertegenwoordiger verliet de IAEA-vergadering uit protest...

ANP

Een ontwerpresolutie met die strekking is vrijdag door de bestuursraad van de 'atoomwaakhond' van de VN aangenomen.

Iran moet bovendien IAEA-inspecteurs onbelemmerd toegang geven tot alle nucleaire installaties, ook als het gaat om niet aangekondigde controles, zo staat in de resolutietekst.

De Iraanse vertegenwoordiger bij de IAEA verliet de vergadering in Wenen uit protest. Hij zei dat Teheran zijn positie binnen het IAEA nu zal heroverwegen. Het land, volgens president Bush lid van de 'as van het kwaad', heeft zich steeds tegen een 'ultimatum' verzet.

Teheran beschouwt dat als een niet gewenste inmenging in nationale aangelegenheden. Iran sloot eerder niet uit afstand te nemen van het verdrag dat de verspreiding van kernwapens verbiedt. Het land tekende dit non-proliferatieverdrag in 1970.

Over de ontwerpresolutie werd vrijdag niet eens formeel gestemd, de uitspraak werd bij hamerslag aangenomen. Dat is binnen de IAEA ongebruikelijk, zo gaf een woordvoerster van het agentschap toe.

Teheran heeft Amerikaanse beschuldigingen dat het in atoomwapens maakt, steeds tegengesproken. Het Arabische land zegt alleen vreedzame doelen na te streven met zijn nucleaire programma.

De IAEA stelde eerder aanwijzingen te hebben dat Iran heeft gewinkeld op de zwarte markt voor nucleaire apparatuur. Er zijn ook sporen aangetroffen van verrijkt uranium, mogelijk bedoeld voor kernwapens.

Als Iran niet aan de verplichtingen van de IAEA voldoet dan kan het agentschap dat melden aan de VN-Veiligheidsraad. Die kan dan overgaan tot sancties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden