Iran houdt vast aan verrijking

Duitsland gaat nadrukkelijk niet over staken uraniumopwerking.

ISTANBUL - Iran gaat hoe dan ook door met het verrijken van uranium. Het staken daarvan is voor de islamitische republiek geen onderwerp van gesprek tijdens overleg over het Iraanse atoomprogramma in Istanbul met de vijf permanente leden van de VN-Veiliigheidsraad en Duitsland.


Dit heeft een vooraanstaand lid van de Iraanse onderhandelingsdelegatie, Massoud Zohrevand, vrijdag gezegd. 'Wij zullen geen gesprekken toestaan over bevriezing of opschorting van activiteiten van Iran op het gebied van uraniumverrijking', verklaarde hij.


De onderhandelingen in hotel Ciragan, een voormalig Ottomaans paleis, zijn een vervolg op besprekingen die vorige maand in Genève werden gehouden. Dat waren de eerste gesprekken in meer dan een jaar tijd.


Er is tot dusver geen enkel teken dat er op duidt dat de standpunten van de partijen dichter bij elkaar zijn gekomen. Terwijl de zes (de Verenigde Staten, China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland) het willen hebben over bevriezing van het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma, heeft Iran laten weten dat deze niet ter discussie staat.


Iran wil over van alles praten, behalve zijn eigen atoomprogramma: wereldwijde ontwapening, het veronderstelde kernarsenaal van Israël en de zorgen van Teheran over de Amerikaanse militaire bases in Irak en elders in de regio.


'Wij willen in Istanbul de fundamentele problemen van de wereldpolitiek bespreken', zei de Iraanse gezant Saeed Jalili, terwijl de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad suggereerde dat elke poging om het overleg tot het Iraanse atoomprogramma te beperken zou falen.


'Zij hebben uit alle macht geprobeerd te voorkomen dat Iran nucleair werd. Maar Iran is nucleair gegaan en er is geen weg terug', zo haalde de Iraanse televisie de president aan. Ahmadinejad doelde op strafmaatregelen van de VN en afzonderlijke landen en de verspreiding van het Stuxnet-virus dat klaarblijkelijk de Iraanse nucleaire computers moest ontregelen.


Toch hopen de zes landen Iran zover te krijgen dat het de noodzaak onderkent om de zorg weg te nemen dat de islamitische republiek het verrijkingsprogramma kan omvormen voor de productie van kernwapens, zei een diplomaat.


Teheran ontkent wapenambities te hebben en zegt alleen brandstof voor kernreactoren te willen maken, maar de weigering om mee te werken aan inspecties voedt de achterdocht.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden