Iran hervat nucleair programma

Iran gaat zijn onderzoek voor de productie van nucleaire brandstof hervatten. Volgens een hoge Iraanse functionaris, die dit dinsdag via de staatstelevisie bekendmaakte, betekent dit nog niet dat is besloten tot het verrijken van uranium....

Mohammad Daeedi, plaatsvervangend hoofd van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie, zei dat Irans nucleaire programma aanzienlijk te lijden heeft gehad onder de opschorting van het onderzoek, dat 2,5 jaar heeft stilgelegen. De Iraanse wetenschappers kunnen niet langer wachten, aldus Daeedi. Over de aard van het onderzoek dat Teheran wil hervatten, gaf hij geen details.

Iran schortte een groot deel van zijn nucleaire programma op in 2003, als gebaar van goede wil tijdens onderhandelingen met Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Die gesprekken liepen vorig jaar augustus vast, nadat Teheran opnieuw was begonnen met de conversie van uranium naar gas (uranium-hexafluoride) in een door het Internationaal Atoomenergieagenschap (IAEA) verzegelde fabriek bij Isfahan.

De Iraanse aankondiging komt kort nadat Teheran had laten weten dat het niets voelt voor een Russisch aanbod om verrijkt uranium te leveren aan de islamitische republiek. Rusland had voorgesteld een Russisch-Iraans bedrijf op te richten dat op Russisch grondgebied uranium voor Iran zou gaan verrijken. Het Russische plan heeft de steun van de VS en de EU.

De bezorgdheid van de Verenigde Staten en de Europese landen over de nucleaire activiteiten van Iran zullen door de jongste Iraanse stappen ongetwijfeld verder toenemen. Deze landen gaan ervan uit dat Teheran werkt aan de ontwikkeling van kernwapens. Iran ontkent en zegt slechts uit te zijn op de opwekking van elektriciteit.

In Wenen bevestigde IAEA-chef Mohamed ElBaradei dat zijn organisatie officieel op de hoogte was gebracht van het Iraanse besluit om met ingang van 9 februari het onderzoek ten behoeve van het ‘programma voor het vreedzaam gebruik van kernenergie’ te hervatten.

Een Europese diplomaat bij de IAEA zei dat het nog te vroeg is om de betekenis van de Iraanse stap te beoordelen en om te voorspellen welke invloed het zal hebben op de gesprekken die Iran later deze maand voert met Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Eerder liet de EU weten dat enig besluit over hervatting van het Iraanse programma voor uraniumverrijking onherroepelijk een einde zal maken aan de Europese pogingen om via onderhandelingen met Teheran tot overeenstemming te komen.

De Iraanse president Ahmadinejad leverde gisteren felle kritiek op de ontspanningspolitiek van zijn twee voorgangers. Daarmee hebben ze volgens hem weinig bereikt, maar wel het aanzien van Iran in de islamitische wereld beschadigd. De verwijten van Ahmadinejad waren gericht aan het adres van zijn voorgangers Rafsanjani en Khatami, die probeerden toenadering te zoeken tot Europa. Iran was volgens hem aan het eind van Khatami's ambtstermijn ‘ver verwijderd van de doelen van de Islamitische Revolutie’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden