Iran heeft onverwachte bondgenoten: de spionnen van Mossad

Iran is niet bezig met het maken van de Perzische atoombom. Teheran is zelfs niet in staat om uranium zó te verrijken, dat het gebruikt kan worden voor kernwapens. Hoe zou de wereld hebben gereageerd als de Israëlische premier Netanyahu deze opmerkelijke conclusies van zijn eigen spionagedienst Mossad, die vandaag zijn uitgelekt, zou hebben gepresenteerd in een VN-toespraak?

De ondergrondse verrijkingsfabriek Fordow bij Qom.Beeld ap

In Teheran zouden de Iraanse leiders van hun stoel vallen. In de VN zou unaniem uitbundig geklapt worden, een unicum voor een Israëlische premier, omdat een preventieve aanval op Iran hiermee definitief tot het verleden zou behoren. En in het Witte Huis zou instemmend zijn geknikt. Want ook de regering-Obama, gesteund door de Amerikaanse inlichtingendiensten, roept al jaren dat Iran nog een lange weg heeft te gaan, wil het 's werelds tiende kernmacht worden.

Zoals bekend deed premier Netanyahu, met behulp van cartoons van een bom met een lontje, drie jaar terug het tegenovergestelde. In een dramatische toespraak hield hij de wereld voor dat Iran binnen een jaar genoeg hoogverrijkt uranium zou hebben voor een kernwapen. Onzin, zo blijkt nu uit een uitgelekt rapport van de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Uit de analyse blijkt dat de Israëlische spionnen aanzienlijk minder alarmerend oordelen over de Iraanse nucleaire vooruitgang dan hun premier. Het Mossad-rapport maakt deel uit van honderden documenten van diverse inlichtingendiensten die door een onbekende naar Al Jazeera zijn gelekt. De omroep publiceert een deel nu onder de naam 'Spy Cables'.

Het Mossad-rapport over het Iraanse nucleaire programma werd in 2012 gedeeld met de Zuid-Afrikaanse inlichtingendienst. Via die spionagedienst is het nu uitgelekt.Beeld The Guardian/ Al Jazeera

Gevaren

Het is voor het eerst dat een Mossad-rapport met deze strekking uitlekt. De publicatie van het vijf pagina's tellende document met nummer 9342, vandaag in de The Guardian en Al Jazeera, komt op een ongelukkig moment voor Netanyahu. Verwacht wordt dat de premier volgende week dinsdag, in een toespraak in het Amerikaanse Congres, opnieuw zal waarschuwen voor de gevaren van het Iraanse kernwapenprogramma. Netanyahu is tegen elke deal met Teheran, in de onderhandelingen nu met het Westen in Wenen, die het nucleaire project niet volledig ontmantelt.

De Mossad-analyse, opgemaakt drie weken na Netanyahu's VN-toespraak, roept echter de vraag op of de premier nog wel enig recht van spreken heeft. Volgens de spionagedienst werkte Iran naarstig aan het verbeteren van het verrijkingsprogramma. Zo beschikte het in oktober 2012 over genoeg laagverrijkt uranium, slechts verrijkt tot 5 procent, voor het maken van een aantal atoombommen. Een klein deel hiervan was verder verrijkt tot 20 procent. Maar, en dat is cruciaal, de hogere verrijking was een probleem voor Teheran. Voor het maken van een kernwapen is namelijk hoogverrijkt uranium nodig, opgewerkt tot 90 procent.

President Ahmadinejad bezoekt in 2008 Natanz, de belangrijkste verrijkingsfabriek van Iran.Beeld ap

Fordow

'Het lijkt er niet op dat ze in staat zijn om het hoger te verrijken', aldus de Mossad over de voorraad laagverrijkt uranium. Volgens de dienst stokt de uitbreiding van de verrijking ook, met name door een tekort aan centrifuges. Zo waren er in Fordow, de ondergrondse fabriek gebouwd in een berg die door Israël zo wordt gevreesd, sinds begin 2012 zelfs geen nieuwe centrifuges bijgekomen. Deze fabriek is het voornaamste doelwit van de Israëlische F-15's en F-16's, mocht Netanyahu ooit tot een preventieve aanval beslissen.

'In dit stadium onderneemt Iran niet dé activiteiten die nodig zijn om kernwapens te maken', aldus de Mossad. Hiermee ligt de spionagedienst meer op de lijn van hun Amerikaanse collega's. In een National Intelligence Estimate (NIE) concludeerden de Amerikaanse inlichtingendiensten al onder de regering-Bush dat Iran tot 2003 een programma had om kernwapens te maken. Dat project, het Amad-plan, werd echter in dat jaar stopgezet. Onder andere uit vrees voor een Amerikaanse of Israëlische aanval. Volgens de VS hebben de Iraanse leiders tot nu toe nog geen opdracht gegeven, iets wat nu ook wordt erkend door de Mossad, om een atoombom te bouwen.

Een B-2 Stealth-bommenwerper wordt bijgetankt in de lucht. De B-2 is als enige in staat om de Massive Ordnance Penetrator te lanceren. Deze enorme bom van bijna 14 duizend kilo zou de Iraanse Fordow-fabriek kunnen vernietigen.Beeld US Air Force
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden