Iran geeft IAEA atoomgegevens

Iran heeft, naar eigen zeggen, al zijn gegevens over zijn nucleaire activiteiten overgedragen aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de 'atoomwaakhond' van de Verenigde Naties....

Dat heeft het hoofd van de IAEA, Mohamed el-Baradei, donderdag in Wenen gezegd.

De overdracht van de gegevens is ruim binnen de termijn die de VN-organistatie had gesteld. El-Baradei zei dat Iran de gegevens woensdagavond heeft overhandigd aan een hoge IAEA-functionaris in Teheran. Het in Wenen gevestigde IAEA had Teheran tot 31 oktober de tijd gegeven om al zijn kaarten op nucleair gebied op tafel te leggen.

Iran moest voor die tijd kunnen aantonen dat het zijn nuclearie installaties alleen voor vreedzame doeleinden gebruikt, zoals het land zelf beweert, en niet om kernwapens te maken. De IAEA eist dat Teheran het aanvullend protocol tekent op het non-proliferatieverdrag dat de verspreiding van kernwapens verbiedt. Dit protocol voorziet in strenge, onaangekondigde inspecties door het agentschap van Irans nuleaire programma.

El-Baradei zei de verzekering te hebben gekregen een 'alomvattende en accurate verklaring te hebben ontvangen'. 'Het is een grote hoeveelheid documenten. Het zal enige tijd kosten deze documenten door te nemen en de volledige geschiedenis van het programma te reconstrueren', aldus el-Baradei.

De Iraanse ambassadeur bij de IAEA, Akbar Salehi, zei dat het rapport en een bijgeleverde verklaring alle gegevens bevatten over Irans 'vreedzame activiteiten op nucleair gebied'. Hij erkende dat Teheran in het verleden hierover erg geheimzinnig deed, maar voegde eraan toe dat Iran geen enkele geheimen meer heeft. Volgens hem waren het 'legale activiteiten, die niettemin discreet moesten gebeuren wegens de sancties die de laatste 25 jaar tegen Iran waren opgelegd'.

De geheimzinnige houding van Teheran over zijn kernwapenprogramma was voor Washington aanleiding te denken dat het radicaal islamitische land in het geheim kernwapens ontwikkelde. Volgens Washington maakte Iran samen met Irak en Noord-Korea deel uit van 'de as van het kwaad'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden