Nieuws Atoomakkoord

Iran geeft Europa nog zestig dagen om nucleair akkoord te redden

Over zestig dagen verloopt wat Iran betreft de laatste kans om het nucleaire akkoord te redden. Als Europa dan nog geen oplossing heeft gevonden om de pijn van de Amerikaanse sancties te verlichten, zal het land zich nergens meer door beperkt voelen.

Archieffoto van de Iraanse president Hassan Rouhani tijdens een bezoek aan de kerncentrale in de stad Bushehr. Beeld EPA

‘We bieden geen nieuwe deadlines meer’, zei Abbas Mousavi, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, maandag tijdens een persconferentie. Het land zegt nog graag te willen onderhandelen, maar heeft volgens Mousavi ‘weinig hoop’. 

Ondertussen waarschuwt de Amerikaanse president Trump juist dat Iran ‘op zijn tellen moet passen’. Hij gaf niet aan welke acties Washington zou kunnen ondernemen, maar onderstreepte zondag dat Teheran ‘nooit een nucleair wapen zal bezitten’.

Afspraken geschonden

De afgelopen dagen heeft Iran de afspraken over zijn atoomprogramma al twee keer openlijk geschonden. Zo heeft het land nu een grotere voorraad laag-verrijkt uranium dan de 300 kilo die is toegestaan. Zondag liet Teheran weten het uranium nu ook te verrijken tot een concentratie van 5 procent, dat is meer dan de 3,67 die volgens het nucleaire akkoord is toegestaan. 

Met deze overtredingen komt het land een heel klein beetje dichterbij een kernwapen (deze hebben doorgaans een verrijkingsgraad van 90 procent of meer), maar Iran probeert op deze manier vooral druk uit te oefenen op Europa. Vorig jaar heeft de Amerikaanse president Trump de nucleaire deal eenzijdig opgezegd en het land zware economische sancties opgelegd. Europa beloofde toen nog om Iran te helpen, maar dat komt niet van de grond. De sancties treffen namelijk niet alleen Amerikaanse bedrijven die willen handelen met Iran, maar ook Europese bedrijven die met zowel Iran als de VS zakendoen. Deze kiezen er uiteindelijk meestal voor hun Amerikaanse relaties op orde te houden.

Iran hoopt dat Europa het akkoord wil redden. Het land heeft zich altijd netjes aan alle afspraken gehouden, maar wordt door de sancties helemaal uitgeknepen. Zo is de export van olie bijvoorbeeld gedaald van 2,5 miljoen vaten per dag, naar slechts 300 duizend. De sociale onvrede neemt toe en de regering komt steeds meer onder vuur te liggen van de conservatieven.

De olietanker voor de kust van Gibraltar. Groot-Brittannië heeft het Iraanse schip aan de ketting gelegd omdat het volgens Londen onderweg was naar Syrië. Beeld AFP

Britse olietanker

Vorige week legde Groot-Brittannië nog een Iraanse olietanker in Gibraltar aan de ketting. Volgens de Iraanse minister van Defensie, Amir Hatami, was dat een ‘daad van bedreiging die niet kan worden getolereerd’.

Volgens Londen was de tanker onderweg naar Syrië, een land dat volgens Europese sancties geen olie meer mag krijgen. Iran, een bondgenoot van het regime in Damascus, ontkent dat, maar Hatami zegt niet waar de tanker dan wél naartoe zou gaan. Op de Iraanse televisie noemde hij de actie van vorige week maandag ‘piraterij’. Een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde dreigde eerder uit wraak een Brits schip in beslag te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden