'Iran en Egypte herstellen diplomatieke betrekkingen'

Iran en Egypte herstellen na bijna een kwart eeuw hun diplomatieke betrekkingen. Dit heeft de Iraanse vice-president Mohammad Ali Abtahi dinsdag voor het Qatarese televisiestation al-Jazeera gezegd....

ANP

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Maher, wist dinsdag echter nog van niets. Hij zei in Caïro dat er nog geen besluit is genomen maar dat het goed is dat aan de voorwaarden voor het herstel van de betrekkingen wordt voldaan. Beide landen zoeken al geruime tijd toenadering. Sinds de jaren negentig voeren zij handel met elkaar.

Iran en Egypte verbraken de diplomatieke banden in 1980. De betrekkingen waren slecht sinds de val van de sjah in 1979. Het nieuwe bewind van de sjiitische geestelijke Khomeini vond dat Egypte geen vredesverdrag met Israël had mogen sluiten.

Iran verbrak de betrekkingen toen de Egyptische president Anwar al-Sadat de verdreven sjah onderdak bood. De vroegere leider van Iran is in Caïro begraven. De verhoudingen werden nog slechter toen Egypte Irak steunde, nadat dat land Iran in 1980 had aangevallen.

Teheran was blij met de moord op Sadat in 1981. Een van de moordenaars, Khaled Islambouli, kreeg een straat in de hoofdstad naar hem genoemd.

Dinsdag gaf de gemeente Teheran de weg een nieuwe naam. Hij heet nu Intifadastraat. Egypte weigerde de relaties te herstellen, zolang de moordenaar van Sadat in Iran met een straatnaam werd geëerd.

De presidenten van Egypte en Iran, Hosni Mubarak en Mohammad Khatami, ontmoetten elkaar voor het eerst in december in Genève. Hun ontmoeting was aanleiding voor tal van geruchten over een spoedig herstel van de diplomatieke betrekkingen.

Iran lijkt meer haast te maken dan Egypte. Dat land wijst erop dat Teheran de betrekkingen heeft verbroken en dat de geschillen moeten worden opgelost, voor de formele betrekkingen worden hersteld.

Iran wil beginnen met het herstel en de rest daarna regelen. Een van de geschilpunten is de vermeende aanwezigheid van Egyptische extremisten in Iran.

Zakenlieden hebben de betrekkingen eerder al hersteld. Iran en Egypte hebben handelsbeurzen gehouden en de Kamers van Koophandel van beide landen zullen binnenkort gezamenlijke bureaus in elkaars hoofdsteden openen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden