Iran bereid tot serieuze dialoog

Iran is bereid om vanaf woensdag ‘serieus’ overleg te beginnen over het omstreden nationale atoomprogramma...

ANP

Larijani heeft eerder dinsdag een schriftelijke reactie overhandigd op een compromisvoorstel dat de internationale zorgen over het kernprogramma van Teheran moet wegnemen. Larijani gaf de reactie, waarvan de inhoud niet bekend is gemaakt, aan de ambassadeurs van China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en Zwitserland. De ambassade van het laatstgenoemde land vertegenwoordigt de belangen van de VS in Teheran.

Tegen ISNA maakte Larijani niet duidelijk of Teheran voorwaarden stelt aan overleg over het atoomprogramma. Eerder op de dag viel uit meldingen van het Iraanse persbureau FARS op te maken dat de Iraanse regering geen voorwaarden wil verbinden aan voortzetting van de dialoog over zijn nucleaire ambities en projecten. Het bureau baseert zich op een topfunctionaris van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie, Mohammed Saeedi.

De belangrijkste eis die de grote mogendheden aan Teheran stellen is dat het eerst de verrijking van uranium staakt. De zes grote mogendheden hebben Iran een voorstel gedaan dat de impasse moet doorbreken. De VN-Veiligheidsraad, die gedomineerd wordt door de mogendheden die eisen aan Iran stellen, heeft het land tot 31 augustus de tijd gegeven om de verrijking te staken. Anders kan de raad tot sancties besluiten.

Volgens de Atoomenergie Organisatie (IAEA) heeft Iran het onderzoek naar de verrijking van uranium uitgebreid. Dat heeft een woordvoerder van de IAEA gezegd. het land moet reageren op de internationale oproep de verrijking stil te leggen. Teheran zou onderzoek doen naar nog modernere centrifuges voor de verrijking van uranium. Laagverrijkt uranium is noodzakelijk voor de opwekking van atoomenergie, waarvoor Iran het naar eigen zeggen nodig heeft. De internationale gemeenschap vreest echter dat het land hoogverrijkt uranium probeert te maken en daarmee een kernbom wil produceren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden