Iran bereid Irak bij te staan in strijd tegen extremisten

Iran kan serieus overwegen samen te werken met de VS in de strijd tegen terroristen in de regio. Dit zei de Iraanse president Hassan Rohani vandaag.

Redactie
Een Iraakse vrouw met haar dochter bij een Turks vluchtelingenkamp. Beeld getty
Een Iraakse vrouw met haar dochter bij een Turks vluchtelingenkamp.Beeld getty

We moeten in de praktijk verbaal de terroristen te lijf, aldus Rohani. Hij zei Irak te willen helpen in de strijd tegen de extremisten die delen van noord- en westelijk Irak onder de voet hebben gelopen. Hij beklemtoonde dat Iran dan bijstand verleent binnen het kader van het internationaal recht en dat Irak nog niet om hulp heeft gevraagd.

Soennitische extremisten die zich Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL) noemen, hebben in hun opmars het Iraakse leger in verscheidene plaatsen op de vlucht gejaagd. De meerderheid van de Irakezen is sjiitisch en het land wordt geleid door de sjiitische premier Nuri al-Maliki.

Sjiitisch Iran wordt geregeerd door de sjiitische ayatolla's sinds de Islamitische Revolutie van 1979. Die leidde het jaar erop tot het verbreken van de betrekkingen tussen Teheran en Washington. Die zijn nog steeds niet hersteld, vooral omdat Washington de Iraniërs ervan verdenkt een kernwapen te willen. Rohani zoekt onder meer om de vastgelopen economie vlot te trekken, toenadering tot de VS. Westerse sancties hebben een rampzalige werking op de Iraanse economie.

null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden