'Iran bereid inspecties toe te laten'

De Iraanse ambassadeur bij het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) van de Verenigde Naties heeft gezegd dat Iran bereid is een aanvullend protocol te tekenen....

Maar het hoofd van het IAEA Mohammed ElBaradei heeft de vondst bevestigd in een interview met het Duitse blad Stern dat donderdag verschijnt. Iran staat onder grote internationale druk om het protocol te tekenen en zo de angst weg te nemen dat zijn nucleaire programma het mogelijk maakt atoomwapens te maken.

Het IAEA wilde gisteren niet officieel op de vondst reageren. Het liet dinsdag in een verklaring slechts weten 'nog steeds' bezorgd te zijn over het nucleaire programma van Iran. Diplomaten die anoniem wilden blijven en die het rapport hebben gelezen, bevestigden gisteren dat experts van het IAEA sporen van verrijkt uranium hebben aangetroffen.

Het rapport zal volgende maand door het bestuur van het IAEA worden besproken. Verrijkt uranium is een essentieel onderdeel voor het maken van kernkoppen. Een woordvoerder van het IAEA in Wenen zei dinsdag dat vooral het verrijkingsprogramma van Iran vragen open laat. Volgens de organisatie heeft Iran de samenwerking met het IAEA de laatste tijd versterkt, maar de organisatie 'kan niet bevestigen dat Iran geen uranium verrijkt'.

Daarover moet Iran volgens het Atoomagentschap nu volledige openheid van zaken geven. In Stern zegt het hoofd van het IAEA, Mohammed ElBaradei, dat er sporen van zeer hoogwaardig verrijkt uranium door IAEA-inspecteurs zijn aangetroffen in de centrale van Nantanz, zo'n driehonderd kilometer ten zuiden van Teheran. ElBaradei noemt de vondst 'het kritieke punt' van de inspecties die het IAEA in Iran uitvoert.

Iran ontkent het verrijkt uranium zelf te hebben geproduceerd en zegt dat de verrijkte deeltjes al op het materiaal zaten dat in het buitenland is gekocht. Iran heeft gisteren in principe toegezegd het protocol te willen ondertekenen, maar zegt daarnaast verder te willen praten over de voorwaarden waaronder de onaangekondigde inspecties van het IAEA plaatsvinden.

Volgens Ali Akbar Salehi, de Iraanse ambassadeur bij de VN-organisatie, wil Iran helderheid over 'enige aspecten met betrekking van het bewaren van haar soevereiniteit als gevolg van deze zogeheten onaangekondigde inspecties'. Volgens diplomaten bij het IAEA is het daarom nog de vraag of Iran op korte termijn zo'n protocol zal ondertekenen.

Teheran vraagt verder van het IAEA dat het vooraf garanties geeft ten aanzien van militaire geheimen van het land. Wereldwijd wordt van Iran gevraagd dat het aantoont dat het geen kernwapens maakt. Het land zegt op de lange termijn kernenergie hard nodig te hebben.

ElBaradei zegt in het Stern-interview dat hij ernstige consequenties vreest als mocht blijken dat Iran zijn nucleaire programma niet alleen voor vredelievende doeleinden aanwendt. In zijn rapport van juli ontkende hij nog dat verrijkt uranium was aangetroffen en sprak hij van 'pure speculatie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden