Iran belet contact met teruggekeerde asielzoekers

De Iraanse autoriteiten blokkeren sinds september het contact tussen Nederlandse diplomaten in Teheran en teruggestuurde asielzoekers. Van het toch al beperkte toezicht op teruggestuurde Iraniërs komt daardoor niets terecht....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Volgens Siblesz krijgen Nederlandse diplomaten sinds twee maanden geen toegang meer tot de beveiligde delen van de luchthaven van Teheran, waar teruggestuurde asielzoekers arriveren. Tot dusver werd daar het eerste contact met hen gelegd, waarna na drie dagen nog een huisbezoek volgde.

Met dat laatste is de ambassade nu ook opgehouden. 'Het bleek dat we aan die huisbezoeken niet zoveel waarde konden hechten. We kunnen beter afwachten of er problemen worden gemeld', aldus de ambtenaar van Buitenlandse Zaken. Volgens hem heeft Iran als reden voor de tegenwerking opgegeven dat Nederlandse media negatief berichten over Iran.

Buitenlandse Zaken heeft niet geprotesteerd tegen de Iraanse maatregel, bleek op de hoorzitting, omdat het ministerie weinig opheeft met het systeem van 'monitoren' van afgewezen asielzoekers. De Tweede Kamer denkt daar anders over. In juni steunden alle partijen, behalve de CD van Janmaat, een motie waarin om een beter en uitgebreider systeem van toezicht wordt gevraagd.

Volgens de motie is 'het systeem van monitoring tot dusver onvoldoende geweest om op basis daarvan met zekerheid te kunnen zeggen of de terugkeer verantwoord is geweest'.

Staatssecretaris M. Patijn van Buitenlandse Zaken ontkende gisteren dat de kamermotie wordt tegengewerkt. Hij liet wel blijken geen vertrouwen te hebben in monitoring. Alleen al door de grootte van Iran is dat praktisch onmogelijk, zei hij. 'Deze methode past niet in ons systeem.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden