‘Iran achter ontvoering Britten in Irak’

De vijf Britten die ruim 2,5 jaar geleden werden ontvoerd in Irak zijn slachtoffer geworden van een operatie die is opgezet en geleid door de Iraanse Revolutionaire Garde. Uit onderzoek van The Guardian is gebleken dat de vijf, onder wie de deze week vrijgelaten Peter Moore, binnen een dag na hun ontvoering vanuit Bagdad naar Iran zijn gebracht.

Daar werden ze vastgehouden in gevangenissen van de Al Quds-brigade, een elite-eenheid van de Republikeinse Garde die is gespecialiseerd in buitenlandse operaties in opdracht van de Iraanse regering. Een van de ontvoerders heeft The Guardian verteld dat drie Britten zijn vermoord nadat de Britse regering had geweigerd in te gaan op de eis om losgeld te betalen.

De 37-jarige Peter Moore werd samen met vier bewakers op 29 mei 2007 ontvoerd uit het technologisch centrum van Iraakse ministerie van Financiën in Bagdad. Moore, computerspecialist, was doelwit omdat hij werkte aan het installeren van moderne software waarmee kon worden aangetoond dat grote bedragen aan internationale hulp van Iraakse instellingen werden doorgesluisd naar Iraanse milities in Irak.

Een groep van honderd gewapende mannen drong het gebouw binnen en nam de vijf Britten mee in Toyota Land Cruisers. Een zesde Brit, Peter Donkin, wist aan ontvoering te ontkomen door zich te verbergen onder een vloer.

Een voormalig lid van de Revolutionaire Garde vertelde The Guardian dat de ontvoering op touw was gezet door Iran. Hij zei ervan uit te gaan dat de Britten zijn ondergebracht in twee kampen van Al Quds: de kazerne Qasser Shiereen, niet ver van de grens met Irak, en een militaire basis in de omgeving van de stad Qom. De mannen in Qasser Shiereen werden na twee dagen vervoerd naar een plek dieper in Iran.

De beschuldiging dat Iran betrokken was bij de ontvoering werd bevestigd door een Iraakse minister, die anoniem blijft. ‘Dit was een operatie van de Iraanse Revolutionaire Garde. Je denkt toch niet dat die milities in Sadr City (in Bagdad, red.) een ingewikkelde kidnap als deze kunnen uitvoeren?’

Enkele van de ontvoerde bewakers blijken te zijn gemarteld voordat ze werden gedood. Drie van hen waren waarschijnlijk al zo’n achttien maanden dood voordat hun lichamen eerder dit jaar werden overgedragen. Aangenomen wordt dat ook de vierde bewaker dood is, hoewel zijn lichaam niet is gevonden.

Het is niet duidelijk waar de Britten zijn omgebracht. Ze zijn in Irak begraven. Informatie over de locatie werd geruild tegen de vrijlating van sjiitische gevangenen in Irak.

Onderdeel van de overeenkomst die leidde tot de vrijlating van Peter Moore was het overdragen van een jonge sjiitische geestelijke, Qais al-Khazali. Hij is een kopstuk van de Liga der Rechtschapenen, een groep door Iran gesteunde sjiitische extremisten en een verlengstuk van de Al Quds-brigades.

Khazali werd in maart 2007 opgepakt door Britse commando’s. Twee maanden later werd Moore door de Liga der Rechtschapenen ontvoerd, met als doel hem te ruilen tegen medestanders die door Amerikanen gevangen waren genomen. Khazali is deze week door de Amerikaanse strijdkrachten overgedragen aan de Iraakse autoriteiten om te worden vrijgelaten.

Eerder onthulde The Guardian dat Iraakse functionarissen bij de ontvoering hebben samengespannen met Iran. Zij zouden hebben willen voorkomen dat duidelijk werd waar miljoenen dollars aan hulpgelden waren gebleven. Er werd onderzoek gedaan naar het verdwijnen van 18 miljard dollar.

Een voormalige chef van de Iraakse inlichtingendienst betoogt dat het project waaraan Moore werkte dit precies zou blootleggen. Ook volgens hem is er een Iraanse link in de geheime financiële bewegingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden