Irakezen in Den Haag blij naar ambassade

Een groep van ongeveer veertig Irakezen is maandagmiddag bijeengekomen in de Iraakse ambassade in Den Haag om de arrestatie van Saddam Hussein te vieren....

Van onze verslaggever

Met dansen, zingen en gejuich lieten de mannen, vrouwen en kinderen hun blijdschap horen. Ook werden foto's getoond van prominente geestelijke leiders en familieleden die zijn omgekomen onder het regime van Saddam.

De bijeenkomst sloot met een toespraak van voorzitter Khalaf van de Iraakse Verenigingenraad, het overkoepelend orgaan van alle Iraakse verenigingen in Nederland. Hij riep daarin op niet alleen feest te vieren, maar ook stil te staan bij de honderdduizenden slachtoffers die vielen tijdens de vijfendertig jaar durende tirannie van Hussein. Ook moedigde hij zijn toehoorders aan de Irakezen te steunen die nu hun leven weer moeten opbouwen.

In Irak is Khalaf verbonden aan de universiteit van Basra. Tien jaar geleden vluchtte hij naar Nederland, na ruim elf jaar in Irak gevangen te hebben gezeten vanwege zijn rol in de oppositie.

'Op 9 april, de val van het regime, was ik blij', vertelt Khalaf. 'Maar nu hij is gepakt en als een rat uit zijn hol werd gesleurd, ben ik nog veel blijer. Na 35 jaar van terreur en executies is de nachtmerrie eindelijk over.'

In september durfde Khalaf voor het eerst terug naar zijn geliefde Irak. Volgende week vertrekt hij weer. Voorgoed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden