Irakezen en Somaliërs protesteren tegen IND

Irakezen en Somaliërs die na de ontruiming van het tentenkamp in Ter Apel zijn ondergebracht in azc's in onder meer Vught, weigeren nog langer dagelijks te 'stempelen'. Beide groepen, in totaal ruim 300 mensen, protesteren daarmee tegen hun opvang in de zogeheten Vrijheidsbeperkende Locatie (VBL).

Uitgeprocedeerde asielzoekers, vooral uit Irak en Somalië, demonstreerden in mei 3 weken lang met een tentenkamp bij het azc in het Groningse Ter Apel tegen het Nederlandse asielbeleid. Ze krijgen hier geen verblijfsvergunning, maar kunnen naar eigen zeggen ook niet terug naar hun eigen land. De VBL is volgens hen 'geen opvang, maar een gevangenis'. Behalve de dagelijkse meldplicht mogen ze ook de gemeente waar ze verblijven niet uit.

Ruim een week geleden bepaalde de Raad van State dat minister Gerd Leers (Asiel) uitgeprocedeerde Somaliërs niet mag uitzetten. De situatie in het land is te gevaarlijk, zo oordeelde de raad. Over de uitgeprocedeerde Irakezen is Leers nog in gesprek met de Iraakse autoriteiten. Die willen niet meewerken aan de gedwongen terugkeer naar Irak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.