Irakese asielzoeker pleegt zelfmoord in Alphen aan den Rijn

Een dertigjarige asielzoeker uit Irak heeft zelfmoord gepleegd in het asielzoekerscentrum in Alphen aan den Rijn. De zelfdoding zou een wanhoopsdaad van de man zijn geweest omdat hij vastliep in trage besluitvorming en hij zijn gezin in Irak niet kon helpen.

Huib Modderkolk
(ARCHIEFBEELD - Vluchtelingen in de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninck kazerne in Oirschot, september 2015) Beeld anp
(ARCHIEFBEELD - Vluchtelingen in de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninck kazerne in Oirschot, september 2015)Beeld anp

Het is al langer onrustig in de opvang in Alphen aan den Rijn. Sinds oktober worden daar bijna 1200 vluchtelingen gehuisvest in de voormalige gevangenis. Asielzoekers beklagen zich over de aard van de opvang en de uitzichtloosheid. Ze voelen zich gevangen en noemen hun situatie onhoudbaar. Volgens Omroep West zijn er veel wisselingen in afwachting van tijdelijke vergunningen.

Frustraties

De Stichting Hoop voor Vluchtelingen zegt dat de Irakese man gefrustreerd was door de lange wachttijd van zijn asielaanvraag. Hij reisde drie keer vanuit Alphen naar Ter Apel om zijn paspoort, dat bij binnenkomst in Nederland van hem was afgenomen, terug te krijgen omdat hij zijn gezin wilde helpen. Veel mannen uit Irak en Syrië gaan eerst naar Europa en laten hun familie later overkomen. 'Ze verkeren in grote onzekerheid over hun procedure, kunnen niet werken aan hun toekomst, kunnen geen geld verdienen en er heerst een regime dat vergelijkbaar is met dat in een gevangenis' zegt een woordvoerder van de stichting Hoop voor Vluchtelingen tegen Omroep West. Meerdere asielzoekers zouden een zelfmoordpoging hebben gedaan.

In december gingen tien asielzoekers in hongerstaking omdat ze uitgescholden en bedreigd werden. Een van de mannen werd aangerand, tegen een ander werd gezegd hij beter aan IS uitgeleverd kon worden. Ze werden uiteindelijk in Rotterdam opgevangen.

Reactie COA

Een woordvoerder van Centraal Opvang Asielzoekers (COA) beaamt dat het onrustig is geweest in Alphen aan den Rijn. 'Er was inderdaad gedoe, onder meer over de locatie.' Dat mensen lang moeten wachten op een verblijfsvergunning, 'is een gegeven'. Daar heeft iedereen mee te maken, zegt de woordvoerder. In het weekend is er een gesprek geweest met een afvaardiging van de asielzoekers. Velen hebben de dode Irakees in zijn kamer zien liggen. De situatie zou nu weer rustig zijn. Maandag brengt Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) een bezoek aan de opvanglocatie.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden