Irak wekt woede in VS met veroordeling Amerikanen

De Amerikaanse regering hoopt door middel van stille diplomatie de twee Amerikanen vrij te krijgen die zaterdag in Bagdad veroordeeld zijn tot acht jaar gevangenis....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Maar de veroordeling van David Daliberti uit Florida en William Barloon uit Iowa wegens het illegaal overschrijden van de Iraakse grens heeft al geleid tot pleidooien voor militaire actie.

De Amerikaanse senator Lugar, die beschouwd wordt als een gematigde en gezaghebbende stem in de Senaat, pleitte zondag voor het onderzoeken van militaire opties om de twee werknemers van McDonnell Douglas in Koeweit vrij te krijgen.

De aanhouding op 13 maart en de veroordeling zaterdag is door de Amerikaanse regering in een korte verklaring veroordeeld. 'Er bestaat geen enkele rechtvaardiging voor deze straffen', aldus het Witte Huis. Om de vrijlating niet te bemoeilijken onthielden het Witte Huis, het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook congresleden en de media zich van harde uitspraken.

Niettemin is het duidelijk dat de aanhouding en de veroordeling de relaties tussen Irak en de Verenigde Staten opnieuw op scherp hebben gezet. De verontwaardiging over de aanhouding van de twee Amerikanen groeit snel nu zij onverwacht zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Het proces, dat niet werd bijgewoond door diplomaten en journalisten, heeft van de zaak opeens voorpaginanieuws gemaakt en ook senatoren en afgevaardigden in Florida en Iowa zijn daardoor in beweging gekomen. Zij oefenen druk uit op de regering om de twee zo snel mogelijk vrij te krijgen.

De actie van Irak lijkt bedoeld om de Verenigde Staten te dwingen mee te werken aan een versoepeling van de VN-sancties. Een koppeling tussen de sancties en de vrijlating van het Amerikaanse tweetal is al door Washington afgewezen. Althans het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd zich niet te willen laten chanteren.

Maar de chef-staf van het Witte Huis, Leon Panetta, wilde dat zondag voorzichtigheidshalve niet herhalen. Op de vraag of de president van mening is dat het versoepelen van de sancties en de vrijlating van Daliberti en Balloon niet aan elkaar gekoppeld mag worden wilde hij nadrukkelijk geen antwoord geven.

In de Verenigde Naties heeft de Iraakse actie intussen grote verbazing gewekt. Begin april zou opnieuw bekeken worden of de sancties, die Irak verlammen worden voortgezet. Russische en Franse diplomaten, die zich in New York beijverden voor een geleidelijke versoepeling van de economische strafmaatregelen zeiden 'stomverbaasd' te zijn, omdat het moment om Amerika kwaad te maken zeer slecht gekozen is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden