'Irak waarschuwde voor aanslag'

De Iraakse geheime dienst zou coalitielanden een dag voor de aanslag in Parijs hebben gewaarschuwd, stelt het AP. Er zou een bericht zijn rondgestuurd waarin wordt gezegd dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi een aanval voorbereidt op landen die in gevecht zijn met Irak, Syrië, Iran en Rusland. Dit zou 'door middel van bomaanslagen, moorden of gijzeling gebeuren.'

Redactie
Twee vrouwen met een roos en met een bord met de tekst van het lied Imagine (John Lennon), tijdens de herdenking voor de slachtoffers van de aanslag in Parijs in Caen. Beeld anp
Twee vrouwen met een roos en met een bord met de tekst van het lied Imagine (John Lennon), tijdens de herdenking voor de slachtoffers van de aanslag in Parijs in Caen.Beeld anp

In het bericht van de Iraakse veiligheidsdienst zou overigens niet naar voren komen waar en wanneer precies een aanval zou plaatsvinden. Bovendien voegt een Franse veiligheidsfunctionaris hieraan toe dat de Fransen deze informatie 'de hele tijd' en 'elke dag' krijgen.

Desalniettemin bevestigen zes Iraakse veiligheidsfunctionarissen de waarschuwing. Vier van hen noemen Frankrijk als specifiek doelwit.

Het lijkt erop dat de aanslagen op Parijs in de Syrische stad Raqqa - hoofdstad van IS - zijn gepland. Daar zouden de aanvallers zijn getraind en voorbereidingen hebben getroffen om naar Frankrijk te reizen.

24 betrokkenen

Volgens Franse functionarissen waren 24 terroristen betrokken bij de operatie: 19 aanvallers en 5 anderen die verantwoordelijk waren voor de logistiek en planning. Deze woordvoerders spreken anoniem omdat ze niet bevoegd zijn om de zaak in het openbaar te bespreken.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Jaafari zei zondag tegen journalisten in Wenen dat de Iraakse inlichtingendienst informatie had gekregen dat sommige landen het doelwit waren van terrorisme, waaronder Frankrijk, de Verenigde Staten en Iran. Hij zei dat deze informatie met deze landen is gedeeld.

Woordvoerders van Frankrijk en de Verenigde Staten konden geen commentaar geven op de Iraakse bewering.

Liveblog

Volg hier de laatste ontwikkelingen omtrent de aanslag in Parijs.

Een persoon wordt buiten de Bataclan geëvacueerd na de aanslag. Beeld ap
Een persoon wordt buiten de Bataclan geëvacueerd na de aanslag.Beeld ap

Inlichtingen delen met naties

Sinds de Iraakse overheid zich afgelopen jaar aansloot bij de coalitie tegen IS, deelt zij haar inlichtingen met coalitiepartners. In september kondigde de Iraakse overheid ook aan dat Irak deelt met Rusland, Iran en Syrië.

Een derde van Irak en Syrië zijn nu onderdeel van het kalifaat Islamitische Staat. Coalities geleid door de VS bieden luchtsteun in Irak en Syrië aan grondtroepen, en ze bewapenen en trainen Iraakse strijdkrachten. De Verenigde Staten heeft daarnaast aangegeven 50 speciale krachten naar Noord-Syrië uit te zenden.

Daders

Lees hier gedetailleerde informatie over de daders van de aanslagen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden