Irak vuurt Scuds af op Koeweit

Irak heeft donderdag zes raketten van het type Scud afgevuur op Koeweit. Twee projectielen zijn onderschept door patriot-raketten, aldus het ministerie van Defensie van Koeweit...

Internetredactie en Reuters

Naast de Scuds vuurde Irak twee raketten af van Chinese makelij. Deze explodeerden in het grensgebied tussen Irak en Koeweit, waar veel Amerikaanse militairen gestationeerd zijn. Er vielen geen gewonden. De afgevuurde raketten bevatten geen chemische of biologische lading, bleek na onderzoek.

De Iraakse minister van Informatie ontkende tijdens een persconferentie dat zijn land Scud-raketten had afgevuurd.

Irak zou nog over twintig Scuds beschikken. Ooit had het land 819 Scuds. Volgens Unscom heeft Bagdad van 817 stuks aangegeven dat ze zijn gebruikt (in Iran en de Golfoorlog) of door Irak en de VN-inspecteurs zijn vernietigd.

Maar volgens Unscom heeft Irak niet overtuigend kunnen aangeven wat er is gebeurd met zeven Al-Husseins, belangrijke raketonderdelen en raketkoppen gevuld met chemische en biologische wapens.

Ook zou Irak nog over genoeg mobiele lanceerinstallaties beschikken. De Amerikaanse krijgsmacht hoopt dat de technologische vooruitgang die sinds 1991 is geboekt de Scud-jacht makkelijker zal maken. Zo kunnen de onbemande Predator-vliegtuigen West-Irak nu rond de klok in de gaten houden. Commando's zijn uitgerust met laptops waarmee ze de gevechtsvliegers direct een 'plaatje' kunnen sturen van mobiele Scud-locaties.

De VS zouden nu al binnen tien minuten na de waarneming van een mobiele Scud in staat zijn deze te bombarderen. Tijdens de Golfoorlog was dat vijftig minuten. De Iraki's, die toen veel nep-Scuds gebruikten om de vijand te misleiden, hadden slechts een half uur nodig om de Scud te lanceren. Daarna maakten ze zich uit de voeten en werden de lanceer-installaties verborgen bij kanalen, wegen en onder bruggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden