Irak verwerpt 'vijandig' voorstel sancties

Irak wijst het plan van Nederland en Groot-Brittannië voor een nieuw sanctieregime resoluut van de hand. Vice-premier Tareq Aziz spreekt van een 'vijandig voorstel'....

Nederland en de Britten willen, gesteund door de VS, een iedere 120 dagen te verlengen opschorting van de sancties in ruil voor nieuwe wapeninspecties en een permanente controle op de Irakese wapenproductie en de in- en uitvoer van wapens. 'Volstrekt onaanvaardbaar', zegt vice-president Tareq Aziz. Hij noemt het een 'vijandig voorstel' waarmee het land slechter af zal zijn in vergelijking met het huidige sanctieregime.

Tegen Irak gelden al negen jaar internationaal economische sancties. Deze worden pas opgeheven als het land geen massavernietigingswapens meer heeft. Maar Irak weigert wapeninspecteurs van de VN de toegang.

Er circuleren nog twee voorstellen bij de permanente leden van de Veiligheidsraad voor een nieuw sanctieregime. China en Rusland willen directe opschorting ervan. De Fransen zijn voor een iedere honderd dagen te verlengen opschorting in ruil voor een nieuw inspectieteam en controle van de Irakese financiën.

De Revolutionaire Raad van Irak liet maandag weten met geen enkel voorstel van de Veiligheidsraad akkoord te gaan, behalve 'onmiddellijke opschorting van de sancties'.

Met een ingrijpende verlichting ervan neemt Irak voorlopig ook genoegen, zegt Aziz. 'Als je voor de situatie staat waarvoor Irak staat, moet je rationeel zijn. Irak is geen vluchtelingenkamp. Het is een staat. De Ba'ath partij is hier al 31 jaar aan de macht. Wij weten hoe je een land opbouwt. Wij kunnen onze eigen boontjes doppen, maar door de sancties verslechtert de situatie. Het positieve is dat onze zelfredzaamheid toeneemt. Vroeger importeerden we overal buitenlandse expertise voor. Nu doen we de dingen zelf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden