Irak verwerpt plan Veiligheidsraad

Irak heeft zondag een oplossing verworpen die de VN-Veiligheidsraad een dag eerder was overeengekomen om de impasse rond de wapeninspecties en het embargo te doorbreken....

AP, Reuters, AFP

NEW YORK/BAGDAD

De raad kwam zaterdag na lang en moeizaam beraad overeen om drie commissies te benoemen die zich zullen bezighouden met de ontwapening van Irak, de humanitaire kwestie en het lot van verdwenen Koeweiti's. De commissies moeten op 15 april verslag uitbrengen. Het was voor het eerst sinds operatie Desert Fox van december dat de uiterst verdeelde Veiligheidsraad met een aanzet tot een plan van aanpak kwam.

'Het werk van de commissies gaat maanden duren, wat slechts betekent dat er weer wordt gedraald en dat de onrechtvaardige blokkade tegen Irak in stand wordt gehouden', zei een Iraakse regeringswoordvoerder nadat president Saddam Hussein gesprekken had gevoerd met vertegenwoordigers van de regering en de Baath-partij.

Irak wil dat de Veiligheidsraad de Britse en Amerikaanse agressie veroordeelt en dat het embargo 'meteen en onvoorwaardelijk' wordt opgeheven. Volgens Bagdad is aan alle VN-voorwaarden over massavernietigingswapens voldaan. Het Amerikaanse weekblad Newsweek meldt vandaag echter dat Irak nog steeds chemische wapens heeft en werkt aan een programma voor lange-afstandsraketten. Newsweek baseert zich op het rapport van het VN-wapeninspectieteam Unscom, dat vorige week werd afgerond, maar nog niet openbaar is.

De toekomstige rol van Unscom was het voornaamste struikelblok bij de onderhandelingen in de Veiligheidsraad. Het is de wens van de VS en Groot-Brittannië dat Unscom een belangrijke rol blijft spelen. Maar Rusland en China hebben felle kritiek geleverd op de commissie, met name op haar voorzitter Richard Butler, die zij partijdigheid verwijten.

Rusland eiste vrijdag zelfs officieel het ontslag van Butler. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, schreef een brief met dit verzoek aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Ivanov noemt Butler in dit schrijven een obstakel in de pogingen een uitweg uit de Irak-crisis te vinden, en eist dat de Australiër wordt vervangen door iemand die 'beleefd' is.

Volgens het zaterdag geformuleerde plan van de Veiligheidsraad blijft Unscom een rol spelen in de commissie die zich met wapeninspectie bezighoudt, maar wordt die rol minder belangrijk dan hij afgelopen acht jaar was.

Het plan is overigens geen bindende resolutie. Volgens de Braziliaanse voorzitter van de Veiligheidsraad is ze slechts een aan Annan gerichte notitie. Desondanks waren de betrokkenen opgelucht dat het begin van een gezamenlijke aanpak er nu eindelijk is. De Britse VN-ambassadeur Jeremy Greenstock zei: 'Dit is een teken dat de raad weer betrokken is bij de kwestie-Irak.' Zijn Amerikaanse collega Nancy Soderberg noemde het 'een belangrijke eerste stap'.

Dit weekeinde vonden weer aanvallen plaats op negen communicatie- en radarinstallaties in het noorden en zuiden van Irak. Over de omvang van de schade bestond gisteren nog geen duidelijkheid. Zondag namen voor het eerst sinds operatie Desert Fox Britse gevechtsvliegtuigen deel aan de aanval. De Amerikaanse en Britse vliegtuigen opereerden in de noordelijke en zuidelijke no-flyzone, die Irak sinds operatie Desert Fox niet meer erkent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.