Irak te gevaarlijk voor buitenlanders

De ontvoeringen en het geweld in Irak leiden ertoe dat een groeiend aantal landen wil dat hun burgers snel vertrekken....

Van onze buitenlandredactie

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN waarschuwde dat de onveiligheid in Irak het werk van zijn organisatie ernstig hindert. Hij verklaarde gisteren dat het geweld 'voor de nabije toekomst' een serieuze belemmering voor het werk van de VN vormen. Op korte termijn zal hij daarom geen omvangrijker VN-team sturen. Zelfs het kleine team onder leiding van VN-gezant Lakhdar Brahimi wordt gehinderd bij het helpen vormen van een interim-regering en eventuele verkiezingen.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bot zei 'bezorgd' te zijn over de situatie in Irak. Volgens het ministerie bevindt zich een tiental Nederlanders in Irak. Zij worden aangeraden zich te melden bij de ambassade in Bagdad. De staf zit sinds afgelopen weekeinde in de Jordaanse hoofdstad Amman.

Tekhpromexport, de belangrijkste Russische maatschappij in Irak, heeft laten weten 370 werknemers terug te trekken. Acht medewerkers van een Russisch energiebedrijf werden gisteren vrijgelaten, een dag nadat ze in Bagdad waren ontvoerd.

De Franse regering adviseert de circa honderd Fransen die in Irak werken, onder wie zakenmensen en journalisten, klemmend weg te gaan. Parijs noemde de reeks van ontvoeringen die Irak teistert 'totaal onaanvaardbaar'. De Franse regering eist de onmiddellijke vrijlating van een Franse tv-journalist die gisteren werd ontvoerd. Op dit moment worden naar schatting veertig gijzelaars uit twaalf landen vastgehouden.

Vier Italiaanse particuliere veiligheidsmensen die in Irak werkzaam waren voor het Amerikaanse bedrijf DTS Security zijn gisteren ontvoerd. De ontvoerders eisen dat de Italiaanse regering haar troepen uit Irak terugtrekt. De Arabische zender Al Jazeera zond beelden van de vier ontvoerde mannen uit. Er zijn ongeveer drieduizend Italiaanse militairen in Irak.

Bulgaarse militairen die niet langer in Irak willen blijven, zijn vrij om te gaan. Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken Solomon Passi van Bulgarije dinsdag, nadat Bulgaarse troepen slaags waren geraakt met Iraakse opstandelingen. Daarbij vielen vijf doden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden