Irak tart VN door blokkade inspectieteam wapenexperts

Irak heeft dinsdag met een bureaucratisch trucje een team wapeninspecteurs van de Verenigde Naties het werken onmogelijk gemaakt. De Amerikaanse regering is een diplomatiek offensief begonnen in de Veiligheidsraad, dat vandaag in een unanieme veroordeling van Irak moet uitmonden....

REUTERS; AFP; AP

Reuters, AP, AFP

BAGDAD/NEW YORK

De Iraakse tegenwerking van het inspectieteam is vooral tegen de Verenigde Staten gericht. De Amerikaanse teamleider, oud-officier Scott Ritter, wordt als een CIA-spion beschouwd. Ritter besloot gisteren een inspectieronde af te blazen, omdat het Iraakse escorte niet was komen opdagen. Alle verplaatsingen van de Speciale Commissie (Unscom), die toeziet op de ontmanteling van Iraks massavernietigingswapens, dienen door Iraakse functionarissen te worden begeleid.

De Iraakse regering had de blokkade aangekondigd uit protest tegen de Amerikaans-Britse dominantie in het Unscom-team. Washington en Londen zijn fel gekant tegen de opheffing van de sancties tegen Irak.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright zei gisteren dat Unscom 'onvoorwaardelijk en onbelemmerd' toegang dient te hebben tot alle te inspecteren plaatsen. Albright had telefonisch contact met haar Russische ambtgenoot Primakov, door wiens bemiddeling de Unscom-crisis van november werd bezworen.

De VS sluiten voorlopig geen enkele optie uit, aldus Albright. Het Witte Huis geeft de voorkeur aan een 'gecoördineerd optreden', maar 'wij zijn nooit te beroerd in ons eentje te handelen', aldus woordvoerder McCurry. De Amerikaanse VN-ambassadeur Richardson bevestigde na besloten overleg in de V-raad dat 'het geduld met Saddam in veel hoofdsteden is uitgeput'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden