Irak nog niet klaar voor terugkeer vluchtelingen

Irak is nog steeds een te instabiel en kwetsbaar land om Iraakse vluchtelingen naar terug te sturen. Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dinsdag gezegd.

Van onze buitenlandredactie

‘Hoewel de algemene veiligheidssituatie in Irak steeds beter wordt, is die nog niet houdbaar genoeg om een omvangrijk terugkeerbeleid voor Irakezen te stimuleren’, zei woordvoerder Ron Redmond tijdens een persconferentie in het UNHCR-hoofdkwartier in Genève. ‘De UNHCR is van mening dat Irakezen niet gedwongen moeten worden om terug te keren. Dat zou schadelijk zijn voor hun veiligheid, en voor de kwetsbare absorptiecapaciteit van het land.’

De UNHCR erkent dat het beschermingsbeleid waarbij alle vluchtelingen uit Irak tijdelijk asiel krijgen, afgeschaft kan worden voor vluchtelingen uit het veiligere noorden en zuiden van Irak. De organisatie vindt dat regeringen asielzoekers uit die regio alleen moeten opvangen als die kunnen aantonen dat ze persoonlijk gevaar lopen, omwille van religieuze, etnische of professionele banden of seksuele geaardheid.

Voor centraal Irak, inclusief de hoofdstad Bagdad, moet dat beschermingsbeleid wel blijven gelden, vindt de UNHCR. Nederland heeft dat beschermingsbeleid voor centraal Irak in november 2008 afgeschaft, omdat er minder aanslagen werden gepleegd dan in het verleden. In 2008 werd ook begonnen met gedwongen terugkeer naar Irak. In totaal keerden reeds twintig vluchtelingen gedwongen terug naar Irak.

Volgens de UNHCR brengen de gedwongen terugzendingen mogelijk mensen in gevaar. Veel huizen van vluchtelingen zijn vernield tijdens de door de VS geleide invasie in 2003 en het daaropvolgende militante geweld.

Op dit moment zijn 1,5 miljoen Irakezen hun land ontvlucht. De meesten leven in Syrië en Jordanië. In Irak zelf zijn 2 miljoen mensen naar veiligere landsdelen gevlucht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden