Irak meldt dood Nederlandse IS-strijder bij luchtaanval Mosul

Een Nederlandse IS-strijder is vrijdag tijdens een luchtaanval op het westen van de Iraakse stad Mosul zijn gedood. Dat heeft de Iraakse militaire inlichtingendienst bekendgemaakt op de Iraakse televisiezender Iraqi News.

Buitenlandse strijders van IS. Beeld Dabiq

De Nederlander, die zichzelf Abu Omar al-Hulandi noemde, zou verantwoordelijk zijn voor de buitenlandse IS-strijders in het gebied.

Hoe zijn echte naam luidt, is onbekend. Op internet circuleert wel de naam van een 24-jarige man uit Zoetermeer die de naam Abu Omar al-Hulandi zou voeren, maar het is niet duidelijk of het om dezelfde persoon gaat.

Zowel de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) als het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat zij ook geluiden hebben gehoord over een omgekomen Nederlander, maar ze kunnen niets bevestigen. In totaal zijn zeker negentig IS-strijders onder wie veel hoge commandanten, gedood bij het bombardement.

Hoeveel Nederlanders nu precies meevechten met IS in Irak en Syrië is onbekend. De NCTV zei in november dat circa 270 personen waren vertrokken naar het kalifaat. Van hen zouden volgens de inlichtingendienst AIVD 44 zijn omgekomen, 40 keerden terug. Dit zou betekenen dat op dit moment nog zo'n 190 uit Nederland afkomstige personen in Syrië en Irak aanwezig zijn, denkt de NCTV.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte eind december bekend dat vijf Nederlanders vastzitten in het buitenland op verdenking van deelname aan de jihad in Syrië. De vijf bevinden zich in Irak, Turkije en Bulgarije.

Gevaar voor Nederland

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kunnen terugkerende jihadisten een bedreiging vormen voor de veiligheid in Nederland. De verwachting is dat het aantal mensen dat vanuit Syrië en Irak naar Nederland terugkeert, gaat toenemen als het kalifaat valt. Lees dit stuk over het laatste dreigingsbeeld van de NCTV.

Offensief

Mosul was vrijdag het toneel van felle gevechten. Iraakse commando's waren verwikkeld in zware gevechten op de universiteit in het noordoosten van de stad. De bevelhebber van de Iraakse strijdkrachten, generaal Abdul Amir Rashid Yarallah, maakte aanvankelijk bekend dat de universiteit was veroverd. Maar volgens een Reuters-journalist bood IS hevig verzet en werd er nog zwaar gevochten op de campus.

Het universitair complex ligt op de oostelijke oever van de rivier de Tigris. Het centrum van de stad, dat nog stevig in handen is van IS, ligt op de westelijke oever, ongeveer drie kilometer van de universiteit verwijderd. Op vrijdag bereikten Iraakse soldaten ook twee bruggen over de Tigris. Het leger heeft nu het overgrote deel van het oosten van de stad in handen.

Het Iraakse leger probeert al drie maanden samen met Koerdische strijders en sjiitische milities Mosul te heroveren In 2014 liepen de soennitische extremisten van IS de tweede stad van Irak onder de voet.

Ook Tunesië bezorgd

De terugkeer van Syrië-strijders en andere jihadisten naar Tunesië kan leiden tot de 'Somalisering' van het land. De regering moet 'uitzonderlijke maatregelen' nemen om dat te voorkomen, zoals het intrekken van het paspoort van mensen die zich elders hebben schuldig gemaakt aan gewelddadig extremisme. Lees dit artikel van Buitenland-redacteur Rob Vreeken waarom Tunesië chaos vreest als IS-strijders terugkomen.

In totaal zijn volgens de NCTV 44 Nederlanders gedood die meevochten met IS in Irak en Syrië. Beeld Dabiq
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden