Irak komt tegemoet aan deel eisen Verenigde Naties

Irak heeft dinsdag een nieuw signaal afgegeven dat het bereid zou zijn samen te werken met de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties....

ANP

Irak liet de inspecteurs bovendien weten dat er een bom is gevonden met daarin een vloeistof. De zogenoemde R-400 bom voor biologische oorlogsvoering werd gevonden in een gebied waar het Iraakse regime in het verleden biologische wapens dumpte.

Het hoofd van de wapeninspecteurs, Hans Blix, noemde de Iraakse onthullingen positief en een indicatie dat Irak bereid lijkt te zijn tot wezenlijke samenwerking. Hij onderstreepte de noodzaak de aanwijzingen verder te onderzoeken. Irak deed de mededelingen de afgelopen drie dagen in zes brieven aan de Verenigde Naties.

De inspecteurs hebben Irak keer op keer gevraagd met documenten aan te tonen dat massavernietigingswapens zijn ontmanteld. De Iraakse leider Saddam Hussein beweerde onlangs nog dat Irak vrij zou zijn van nucleaire, chemische en biologische massavernietigingswapens. Zijn regime overlegde tot nu toe echter niet de papieren om die bewering te staven, wat voor de Verenigde Staten een reden was om Bagdad van leugens te beschuldigen.

Het Iraakse regime reageerde daarentegen nog steeds niet op de eis van Blix om de al-Samoud-II-raketten te vernietigen. Het hoofd van de wapeninspecteurs wil dat de raketten worden ontmanteld, omdat ze de maximaal toegestane reikwijdte van 150 kilometer overschrijden. Blix benadrukte dat de vernietiging van de raketten, die zaterdag moet beginnen, voor hem geen punt van discussie is.

Saddam Hussein zou in een nog niet uitgezonden interview met de Amerikaanse zender CBS hebben laten weten niets voor een vernietiging te voelen omdat de raketten niet verder dan 150 kilometer komen. Maar volgens een adviseur van de Iraakse president zal Bagdad uiterlijk donderdag zijn besluit bekendmaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden