Irak, Iran en Koerden gaan samen IS bij oliestad Kirkuk aanvallen

Koerdische Peshmergastrijders, een door Iran gesteunde sjiitische Badr Organisatie en het Irakese leger bereiden een gezamenlijk offensief voor op terreurgroep Islamitische Staat (IS) in de noordelijke olieregio Kirkuk. Dit schrijft een Irakese staatskrant.

Archiefbeelden van Peshmerga-strijders vlak buiten Kirkuk. Beeld reuters
Archiefbeelden van Peshmerga-strijders vlak buiten Kirkuk.Beeld reuters

Het gebied waarnaar de verschillende partijen nu optrekken bevindt zich tussen Baiji, Al Shirqat en Kirkuk en beslaat een afmeting van ongeveer 300 vierkante kilometer. Kirkuk is op dit moment onder controle van de Peshmerga-strijders. Baiji, waar een belangrijke olieraffinaderij staat, is in handen van de sjiitische Badr Organisatie.

De operatie moet de strijdende coalitie dichterbij Mosul brengen, de grootste Irakese stad die in handen is van IS. De stad is in 2014 bezet door de terreurgroep, waarop duizenden mensen de regio ontvluchtten.

500 miljoen dollar

Olie is voor IS een belangrijke inkomstenbron. De terreurgroep heeft 80 procent van de oliereserves in Syrië in handen, en enkele grote velden nabij Mosul in Irak, schreef onze correspondent Remco Andersen in december (+). Zo'n 34 duizend tot 45 duizend vaten per dag vinden vanuit die velden hun weg naar buiten, schatten lokale handelaren en terrorisme-experts.

'IS heeft meer dan 500 miljoen dollar verdiend met olieverkoop, waarvan een aanzienlijk deel aan het regime van Assad', liet het Amerikaanse ministerie van Financiën destijds weten. De olie zou volgens de Russen voornamelijk naar Turkije worden gesmokkeld, iets waar de Amerikanen geen bewijzen voor zagen. Lees de analyse (+).

Een voormalige Syrische boer verdient zijn geld met olieraffinage op het platteland bij Raqqa. Nu veel grote raffinaderijen zijn vernietigd, is er een wirwar ontstaan aan (mobiele) oliefabriekjes. Beeld AP/Getty
Een voormalige Syrische boer verdient zijn geld met olieraffinage op het platteland bij Raqqa. Nu veel grote raffinaderijen zijn vernietigd, is er een wirwar ontstaan aan (mobiele) oliefabriekjes.Beeld AP/Getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden