Irak gaat 'zonder voorwaarden' akkoord met U2-vluchten

Irak heeft maandag gezegd inspectievluchten van Amerikaanse U2-spionagetoestellen te zullen toelaten. De Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Mohamed Al-Douri, verklaarde maandag in New York dat de vliegtuigen 'onvoorwaardelijk' toegang krijgen tot het gehele luchtruim van Irak....

ReutersAP en AFP

Vlak na de bekendmaking zei de Iraakse president Saddam Hussein evenwel dat tijdens de surveillancevluchten geen Iraakse posities mogen worden aanvallen door Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen die boven de no fly-zones patrouilleren.

Saddams verklaring, voorgelezen op de Iraakse televisie, leek toch een voorwaarde te scheppen voor de U2-inspectievluchten. Maar een Iraakse functionaris zei dat deze 'eis' niet staat vermeld in de brief die aan de VN is gegeven.

Tot dusver weigerde Bagdad U2-vliegtuigen toe te laten zolang de VN een vliegverbod voor Iraakse toestellen boven Noord- en Zuid-Irak in stand hielden. Gisteren zei de Iraakse VN-ambassadeur Al-Douri: 'Wij proberen de oorlog tegen elke prijs te voorkomen.'

Het Witte Huis toonde zich niet onder de indruk van de toezegging. Het besluit verandert volgens een woordvoerder van president Bush niets aan de kern van de zaak - dat Bagdad moet ontwapenen.

De Iraakse goedkeuring volgt een dag nadat de chefs van de VN-wapenexperts, Hans Blix en Mohammed ElBaradei, in Bagdad gesprekken voerden met Iraakse onderhandelaars. Daarbij kwamen de punten in VN-resolutie 1441 ter sprake waarop Irak volgens de inspecteurs nog te weinig meewerken.

Blix zei gisteren dat de documenten over miltvuur en het zenuwgas VX die hij van Irak heeft gekregen, geen nieuwe bewijzen bevatten over het Iraakse wapenbezit. Irak heeft volgens Blix suggesties gedaan om het werk van de wapeninspecteurs te vergemakkelijken. Zo beloofde Bagdad grondboringen uit te voeren om te bewijzen dat het zijn verboden wapens heeft vernietigd.

Aanstaande vrijdag presenteren de experts hun eindverslag over de inspecties aan de VN-Veiligheidsraad, die moet besluiten of er al dan niet aanleiding is voor gewapende actie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden