Irak executeert twaalf IS-strijders uit wraak voor dood paramilitairen

Uren nadat premier Abadi had opgeroepen tot de snelle executie van honderden veroordeelde terroristen, heeft Irak vrijdag twaalf van hen ter dood gebracht. De premier noemde de ophangingen een ‘rechtvaardige vergelding’ voor het ombrengen van acht ontvoerde agenten en paramilitairen door Islamitische Staat (IS).

Een deel van de twaalf mannen die vrijdag werden opgehangen, wachten op de uitvoering van hun straf.  Beeld AFP
Een deel van de twaalf mannen die vrijdag werden opgehangen, wachten op de uitvoering van hun straf.Beeld AFP

Het bevel van Abadi betekent dat nog zo’n driehonderd andere gevangenen die de doodstraf hebben gekregen en zijn uitgeprocedeerd, mogelijk in de komende weken ter dood zullen worden gebracht. Onder hen zijn zo’n honderd vrouwen. Het gaat voornamelijk om IS-strijders.

Abadi, die bekritiseerd wordt door de oppositie omdat hij te slap zou reageren op misdaden van IS, vaardigde het bevel uit nadat woensdag de lijken waren gevonden van het achttal. Hun verminkte lichamen bevonden zich op een weg die Bagdad met Noord-Irak verbindt. Op deze weg vinden de laatste tijd steeds meer aanslagen plaats van IS, dat een halfjaar geleden door het Iraakse leger werd verslagen.

De ontvoerde leden van de veiligheidstroepen werden door IS gedood nadat een ultimatum van de beweging was verlopen. De meesten van hen waren te zien in een video die zaterdag door Amaq, de propaganda-organisatie van IS, werd gepubliceerd. Te zien was dat ze waren mishandeld. IS zei dat ze zouden worden gedood als Bagdad niet binnen drie dagen alle soennitische vrouwen uit de gevangenissen zou vrijlaten. IS werd voornamelijk gesteund door soennitische Irakezen.

De Iraakse premier Abadi wil snel honderden doodstraffen gaan uitvoeren.  Beeld REUTERS
De Iraakse premier Abadi wil snel honderden doodstraffen gaan uitvoeren.Beeld REUTERS

Krachtig wraak nemen

Volgens IS bevonden zich onder de ontvoerde mannen leden van Hashed al-Shaabi, een paramilitaire beweging van voornamelijk sjiieten. Deze vrijwilligers, die in maart werden opgenomen in de veiligheidstroepen, speelden een belangrijke rol bij het verslaan van IS. ‘Onze veiligheidstroepen zullen krachtig wraak nemen tegen deze terroristen’, waarschuwde Abadi woensdag nadat de lichamen van de mannen waren gevonden in de provincie Diyala. ‘Wij beloven dat wij diegenen zullen doden die deze misdaad hebben begaan.’

Volgens de regering bleek uit een autopsie dat de ontvoerde mannen al waren gedood voor het aflopen van het ultimatum. ‘Zij brachten deze video naar buiten in een poging om ons om de tuin te leiden’, aldus Abadi. Op sociale media werd hij vervolgens bekritiseerd omdat hij niet krachtig genoeg zou hebben gereageerd op de ontvoering en de dood van de acht mannen.

Het aantal aanvallen van IS is de afgelopen tijd toegenomen. IS werd de afgelopen twee jaar verdreven uit Mosul, de tweede stad van het land, en andere belangrijke gebieden in het noorden. Grote groepen strijders van de terreurgroep opereren echter nog altijd in de grensstreek met Syrië. Ook voert IS regelmatig aanslagen uit in grote steden, zoals Bagdad.

Buitenlandse strijders

Onder de ruim driehonderd gevangenen die wegens terrorisme zijn veroordeeld tot de dood, bevinden zich veel buitenlandse strijders van IS. Onder hen zijn onder anderen Turken en Tsjetsjenen. Mensenrechtenorganisaties hebben het afgelopen jaar de doodstraffen, vaak in korte procedures, door rechtbanken volop bekritiseerd.

Zo werd in mei een IS-strijder afkomstig uit België in Bagdad ter dood veroordeeld tijdens een hoorzitting die nog geen kwartier in beslag nam. Tarik Jadaoun (30) werd vorig jaar tijdens de strijd om Mosul gevangen genomen. Tegen hem werd de doodstraf geëist omdat hij werd beschuldigd van lidmaatschap van een terreurorganisatie.

Ruim een maand geleden werd een Belgische IS-strijder veroordeeld in Irak. Zijn rechtszaak duurde nog geen 10 minuten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden