Irak dreigt VN met opschorting medewerking

Irak zal niet langer meewerken met de speciale ontwapeningscommissie van de VN (Unscom), tenzij deze de Veiligheidsraad de aanbeveling doet de anti-Iraakse sancties op te heffen....

AFP; REUTER

Reuter, AFP

BAGDAD

Irak heeft aan zijn verplichtingen voldaan, aldus Saddam, die zich in het nauw gedreven lijkt te voelen. Vandaag komt een Unscom-team in Irak aan, dat de ontbrekende gegevens over het Iraakse biologische wapenprogramma boven water moet zien te krijgen.

Diplomaten wezen gisteren op de grotere rol die Saddam de Baath-partij heeft toebedacht. Minister van Defensie Ali al-Majid, een neef van Saddam, werd zondag uit zijn functie ontheven en benoemd tot Baath-chef in west-Bagdad. De overplaatsing van Al-Majid, vaker belast met 'speciale opdrachten', is het tegendeel van een degradatie. West-Bagdad was in juni het toneel van een opstand tegen Saddam.

In oost-Bagdad, waar de shi'itische sloppen liggen, werd de shi'itische vice-premier Zubeidi tot partijchef benoemd. Vice-premier Tareq Aziz werd opgenomen in het het Opperste Commando van de Baath belast met externe betrekkingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden