Irak doet onderzoek naar doodseskaders

Het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken is een onderzoek begonnen naar het bestaan van doodseskaders. Die zouden het hebben voorzien op soennieten en op aanhangers van de Ba’ath-partij van ex-president Saddam Hussein....

APAFP en Reuters

Het onderzoek volgt op aantijgingen van de Amerikaanse generaal Joseph Peterson, die de Iraakse politie traint. Volgens Peterson zijn in januari 22 Iraakse agenten in commando-uniform gearresteerd toen ze een soenniet meenamen om hem te executeren.

Het zou gaan om mannen van de verkeerspolitie, formeel in dienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Van de arrestanten hadden er vier banden met de gewapende Badr-milities van de grootste shi’itische partij, de Sciri.

Ook minister Nermine Othman van Mensenrechten verklaarde dat medewerkers van Binnenlandse Zaken achter talrijke executies en moorden zitten. Soennitische organisaties in Irak beschuldigen de veiligheidsdiensten, en vooral de politie, er al lang van dat speciale eenheden soennieten doden die betrokken zijn bij de rebellie tegen de regering. Ook soennieten die niet actief deelnemen aan de opstand worden het slachtoffer.

Sinds het begin van de Amerikaanse invasie in Irak zijn er talrijke afrekeningen geweest in Irak, waarvan honderden soennieten het slachtoffer waren. De doodseskaders zijn in het bijzonder actief in het zuidelijke Basra, waar Britse militairen gelegerd zijn. Een Britse majoor in Basra zei donderdag dat eskaders in zijn gebied verantwoordelijk zijn geweest voor 140 moorden tussen november 2005 en januari 2006.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden