Irak-commissie opent eigen website

De commissie die de besluitvorming rond de politieke steun aan de Irak-oorlog onderzoekt, heeft maandag een eigen website geopend. Op deze site is vanaf nu actuele informatie te vinden over de werkzaamheden van de commissie en de voortgang.

Van onze redactie

Belangstellenden kunnen reacties insturen. De commissie zegt de inhoud van deze reacties bij het onderzoek te betrekken. Op de site staat verder een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.

Naast de website is er ook een postbusnummer bekendgemaakt, waar burgers documenten naar toe kunnen sturen die relevant zouden kunnen zijn voor het onderzoek. Het streven is om het eindrapport in november te publiceren.

Balkenende stemde begin februari in met een commissie die onderzoek gaat doen naar de besluitvorming rond de Nederlandse steunverlening aan de inval in Irak in 2003. Bij de formatie in 2006 was tussen de coalitiepartijen afgesproken om geen parlementair onderzoek te doen. Onthullingen in diverse media leidden er echter toe dat Balkenende wel met een onafhankelijke commissie akkoord ging.

De commissie bestaat vooral uit wetenschappers, zoals hoogleraar bestuurskunde Monica den Boer, jurist Tim Koopmans, hoogleraar internationaal recht Nico Schrijver, NIOD-directeur Mirjam Schwegman en oud-diplomaat Peter van Walsem. Ook Cees Fasseur, schrijven van een boek over het huwelijk van prins Bernhard en koningin Juliana, zit in de commissie. Voorzitter Willibrord Davids was tot voor kort president van de Hoge Raad.

Bekijk de website van de onderzoekscommissie

Davids Beeld
Davids

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden