Irak-berichtgeving leidt tot conflict tussen BBC en Blair

De Blair Broadcasting Corporation is de Bagdad Broadcasting Corporation geworden. De BBC is in een totale oorlog verwikkeld geraakt met de Britse Labourregering....

Van onze correspondent

Downing Street wil dat de BBC zich excuseert voor de beschuldiging dat de regering aan de vooravond van de oorlog in Irak een rapport van de inlichtingendiensten over massavernietigingswapens zou hebben aangedikt. De BBC meldde dit enige weken geleden op gezag van een anonieme hoge functionaris van de inlichtingendiensten.

Die zei dat de bewering dat Saddam Hussein binnen 45 minuten na een aanval op Irak massavernietigingswapens zou kunnen inzetten niet in het oorspronkelijke rapport stond. Premier Blair gebruikte deze bewering juist om het Lagerhuis van de noodzaak van een snelle oorlog te overtuigen.

Alastair Campbell - Blairs perschef, spindoctor en rechterhand - zei vorige week tijdens een hoorzitting van de Lagerhuiscommissie voor Buitenlandse Zaken dat 'de BBC het bericht had verzonnen'. 'Het is een klinkklare leugen en de BBC moet hiervoor zijn excuses aanbieden', zei Campbell. De BBC houdt echter vast aan zijn verhaal en weigert zich te verontschuldigen.

Downing Street is in de aanval gegaan. 'Wij houden vast aan onze eis voor een excuus. In dit gevecht zal geen centimeter terrein worden prijsgegeven. Er is geen mogelijkheid tot een wapenstilstand', zei een strijdlustige woordvoerder van Blair maandag tijdens de dagelijkse persbriefing. Hij stelde dat deenige repliek van de BBC 'een oorverdovende stilte' is geweest. 'Daarmee komen ze niet weg.'

Mogelijk zal de regering-Blair een klacht indienen bij de Press Complaints Commission, de Britse raad voor de journalistiek.

De beeb, zoals de BBC wordt genoemd, is de afgelopen maanden fel aangevallen door de Tories die de publieke omroep ervan beschuldigden te veel pro-Blair te zijn en de Conservatieve leider Iain Duncan Smith niet serieus te nemen.

Maar nu de BBC door Blairs woordvoerders wordt beschuldigd van een anti-oorlogscampagne, zijn de Tories ineens haar grote bondgenoot geworden. Norman Tebbitt, de partijvoorzitter van de Conservatieven, zei dat Labour via deze beschuldigingen het falend Irak-beleid probeert te verhullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden