Iraanse regering moet eisen betogers serieus nemen, vindt parlementsvoorzitter

De Iraanse regering moet de eisen van de betogers serieus nemen. De Iraanse parlementsvoorzitter Ali Larijani heeft dat laten weten via zijn woordvoerder. Het parlement van Iran vergaderde zondag achter gesloten deuren over de protesten van afgelopen week.

Protest in Iran. De foto is het land uitgesmokkeld en door persbureau AP verspreid. De fotograaf is onbekend.Beeld ap

Na afloop drong Larijani aan op de vrijlating van mensen die ten onrechte zijn opgepakt tijdens de onlusten in het land. Ook vroeg hij de autoriteiten om opheldering over de wijze waarop is opgetreden tegen betogers. 'We willen niet dat de rechten van mensen worden geschonden omdat ze kritiek hebben geleverd', zei zijn woordvoerder.

Uit uitlatingen van andere volksvertegenwoordigers bleek eveneens dat de grieven van de demonstranten in het parlement ernstig worden genomen. Het protest werd gevoed door ongenoegen over zaken als corruptie, gestegen prijzen en werkloosheid.

Volgens het conservatieve parlementslid Mohammad Reza Kachouie, geciteerd op de website van het parlement, werd zondag vooral gesproken over de levensomstandigheden van de bevolking, de werkloosheid en de economische toestand in het algemeen. Economische kwesties 'hebben een belangrijke rol gespeeld in het protest', volgens Kachouie, maar hij voegde daaraan toe dat 'de vijand heeft geprobeerd te infiltreren in het land'.

De hervormingsgezinde volksvertegenwoordiger Bahram Parsaie stelde dat de huidige toestand het gevolg is van 'tientallen jaren verkeerde keuzes'. 'Ik hoop dat we de werkelijkheid onder ogen zullen zien en lessen zullen trekken uit onze fouten', zei hij.

Openbaar aanklager Abbas Jafari Dolatabadi zei volgens persbureau IRNA dat rechters een onderscheid moeten maken tussen betogers die zijn 'misleid' en de leiders van de demonstraties. Dit weekend zijn zeventig mensen op borgtocht vrijgelaten.

'Onrust voorbij'

Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde is het voorbij met de onrust die Iran meer dan een week in zijn greep heeft gehouden. Het 'revolutionaire volk' heeft, samen met de veiligheidstroepen en de politie, een einde gemaakt aan de demonstraties in tientallen steden, aldus een verklaring zondag op de website van het conservatieve elitekorps, een van de machtigste organen in de islamitische republiek.

Het protest werd omschreven als gestook door de Verenigde Staten, het 'zionistisch regime' (Israël), Groot-Brittannië, Saoedi-Arabië en de linkse, in ballingschap levende verzetsgroep Mujahedin Khalq. Op de staatstelevisie waren beelden te zien van pro-regeringsbetogingen waarin leuzen werden geroepen als 'Dood aan Amerika' en 'Dood aan Israël'.

Door persbureau Reuters benaderde bronnen in het land bevestigden dat het protest door het harde politieoptreden is ingezakt, althans voor het moment. In meer dan tachtig steden werd afgelopen week gedemonstreerd. Bij botsingen tussen betogers en ordetroepen kwamen 21 mensen om het leven. Honderden personen werden gearresteerd, van wie 450 in de hoofdstad Teheran.

Op sociale media waren zondag beelden te zien van alom aanwezige geüniformeerde eenheden op straat in een reeks steden. De regering heeft de beperkingen opgeheven die waren opgelegd aan Instagram, een van de sociale media die werden gebruikt om betogers te mobiliseren. Telegram echter was zondag nog steeds geblokkeerd, wat erop lijkt te duiden dat de autoriteiten zich nog altijd zorgen maken over nieuwe demonstraties.

Protest in Iran. De foto is het land uitgesmokkeld en door persbureau AP verspreid. De fotograaf is onbekend.Beeld ap

Hoe binnen een week de Iraanse hoop vervloog

Het is een week van ongekende protesten in Iran. Opgekropte onvrede van jaren komt tot uiting. De leiders verliezenhun morele gezag. Onze man in Teheran, Thomas Erdbrink, ziet het gebeuren.

Schaarse beelden van de demonstraties in Iran
Beeldvormers onderzoekt hoe een foto ons wereldbeeld bepaalt: de onbekende fotograaf in Iran.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden