Nieuws spanningen VS-Iran

Iraanse president waarschuwt bevolking: er komen zware tijden aan vanwege Amerikaanse spanningen

De Iraanse president Rohani heeft zijn bevolking dit weekeinde alvast gewaarschuwd: er komen zware tijden aan. De Amerikaanse sancties doen pijn en ook de militaire druk op het land wordt steeds verder opgevoerd. Er is eenheid in ons land nodig, zei Rohani, want de omstandigheden zouden wel eens zwaarder kunnen worden dan in de jaren tachtig, toen Iran oorlog voerde met Irak.

Demonstranten in Teheran knijpen een man in zijn neus, die een masker van de Amerikaanse president Donald Trump draagt. De spanning tussen de twee landen loopt steeds verder op. Beeld EPA

Bellen met Trump, zoals de Amerikaanse president deze week voorstelde: dat is Rohani niet van plan. De Verenigde Staten hebben het atoomakkoord met Iran vorig jaar eenzijdig opgezegd omdat het volgens Trump ‘de slechtste deal van de wereld was’. Dit akkoord hield in dat Teheran zijn nucleaire programma grotendeels zou staken in ruil voor de opheffing van economische sancties tegen het land. Er was geen enkele aanwijzing dat Iran zich niet aan de afspraken hield, en het land voelt er niets voor om nu opnieuw te gaan onderhandelen, zoals Trump wil. ‘Capituleren ligt niet in onze mentaliteit en past niet bij ons geloof’, zei Rohani.

De militaire spanning tussen de twee landen loopt steeds verder op. Vorige week werd er al een Amerikaans vliegdekschip naar het Golfgebied gestuurd, en zaterdag lieten de VS weten dat het transportschip USS Arlington, dat amfibievoertuigen en vliegtuigen aan boord heeft, zich daarbij zal voegen. Op een basis in Qatar zijn inmiddels Amerikaanse B-52 bommenwerpers aangekomen, aldus het Pentagon.

Het vliegdekschip USS Abraham Lincoln tijdens de doortocht van het Suezkanaal donderdag. Beeld AFP

Het Pentagon zegt dat de VS het conflict niet willen opzoeken, maar dat Washington wel klaar is om ‘de Amerikaanse troepen en belangen in de regio te verdedigen’. Volgens de VS is er een ‘acute dreiging’ vanuit Iran. ‘Wij hebben informatie die je echt niet wilt horen’, zei Trump tegen verslaggevers, zonder verder in te gaan op de aard van die informatie.

Hardliners

Ondertussen voelt Rohani in eigen land de druk van de hardliners. Zij waren nooit voorstander van het atoomakkoord en willen dat er weer vaart wordt gezet achter het nucleaire programma. Dat is een nachtmerrie voor de Europese landen, China en Rusland, die wel vasthouden aan het akkoord en de VS niet op andere gedachten hebben kunnen brengen.

Rohani is de steun van enkele van zijn gematigde aanhangers ook al kwijtgeraakt. De president wees het Iraanse volk er zondag op dat de vijand van buiten komt. De situatie is slecht, erkende hij zaterdag, misschien zelfs wel slechter dan tijdens de jaren tachtig. ‘Tijdens de oorlog hadden we geen problemen met de olie-export, konden we samenwerken met internationale banken, en golden er alleen sancties op de wapenhandel.’

De president riep alle partijen in Iran op om de rijen te sluiten. ‘De druk die de vijand op ons uitoefent is ongekend. Maar ik wanhoop niet en heb goede hoop voor de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat we hier overheen kunnen komen, mits we verenigd zijn.’

De Verenigde Staten en Iran lijken op een botsing af te stevenen, schrijft Bert Lanting in een commentaar van de Volkskrant. ‘Het zijn nu de hardliners in Teheran die de regie in handen hebben: een doem­scenario.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden