Iraanse president negeert oproep ayatollah

President Mahmoud Ahmadinejad dreigt in conflict te komen met de hoogste Iraanse leider, ayatollah Ali Khamenei.

Van onze buitenlandredactie

Khamenei droeg de president dinsdag op Esfandiar Rahim Mashai, zijn belangrijkste vicepresident, te ontslaan. Hij is de schoonvader van Ahmadinejad’s zoon.

Mashai had zich vorig jaar de woede van de haviken in het regime op de hals gehaald met de opmerking dat Iraniërs ‘de vrienden zijn van alle volkeren ter wereld, zelfs de Israëliërs’.

Belangrijkste vice-president

Hij was toen een van de twaalf vicepresidenten, belast met een lichte portefeuille. Mashai werd vrijdag echter door Ahmadinejad, benoemd tot de belangrijkste vicepresident. Bij afwezigheid van de president mag Mashai nu de kabinetsvergaderingen leiden.

Met die beslissing is opperste leider Khamenei, die het de afgelopen tijd steeds voor Ahmadinejad heeft opgenomen, het kennelijk oneens. Khamenei liet de president schriftelijk weten dat Mashai dient te worden vervangen.

Eerlijk en vroom man

In een toespraak woensdag prees Ahmadinejad zijn vice-president echter als een ‘eerlijk en vroom man’. De president zei dat hij de tijd wilde hebben om de benoeming uit te leggen. Een dag eerder vroeg hij zich openlijk af waarom hij Mashai, die hij een trouw aanhanger noemde van Khamenei, moest ontslaan.

]]>

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad (AP) Beeld
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden