Iraanse pelgrims betogen in Mekka tegen VS

Iraanse deelnemers aan de bedevaart naar Mekka, hebben donderdag gedemonstreerd tegen de VS en Israël ondanks waarschuwingen van de Saoedische autoriteiten om zich van politieke activiteiten te onthouden.

ANP en AFP

In hun kamp op de hoogvlakte Arafat, ongeveer 30 kilometer ten oosten van Mekka, riepen de pelgrims leuzen voor eenheid van de moslims en tegen de ‘vijanden’ van het geloof. ‘Dood aan Amerika, dood aan Israël’, schreeuwden zij.

Bezetting
Geen Saoedische veiligheidsbeambte was te bekennen toen ayatollah Muhammed Rishari, de vertegenwoordiger van de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei, onderstreepte dat alle moslims, soennieten en sjiieten, één moeten zijn en zich moeten concentreren op ‘belangrijke zaken’.

]]>

Hij noemde ‘de al Aqsa-moskee in Jeruzalem, de bezetting van Palestina, de problemen in Irak, de bezetting van Afghanistan en het gevecht tussen broeders in Jemen’. ‘Wij moeten worden gezuiverd van alle ongelovigen’, meende de Iraniër.

Saoedische gezagsdragers en geestelijken hebben de afgelopen weken gewaarschuwd dat politieke activiteiten tijdens de hadj, de jaarlijkse bedevaart van de moslims naar de heilige plaatsen in Saudi-Arabië, verboden zijn en direct de kop zullen worden ingedrukt.

Discriminatie
Eerder dit jaar leverde Iran kritiek op de behandeling van de sjiitische minderheid in Saudi-Arabië. Volgens Teheran zouden de 65.000 sjiieten in het door vooral soennieten bewoonde land worden gediscrimineerd.

In 1987 liep een protestactie van Iraanse pelgims uit op rellen, toen Saudische agenten ingrepen. 402 mensen kwamen om, van wie 275 Iraniërs.

Mekka (EPA) Beeld
Mekka (EPA)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden