NieuwsIran

Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif treedt onverwacht af via Instagrampost

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif, die een belangrijke rol speelde bij het internationale atoomakkoord met Teheran, is maandag onverwacht afgetreden. Zarif bood zijn excuses aan voor zijn ‘tekortkomingen’ maar het was niet duidelijk waarop hij doelde.

Redactie
Minister Zarif vorige week bij een internationale conferentie in Berlijn.  Beeld AP
Minister Zarif vorige week bij een internationale conferentie in Berlijn.Beeld AP

Zarif (59) was een van de grootste voorstanders in het Iraanse regime van de deal die in 2015 werd gesloten met de VS en diverse Europese landen. Het akkoord moet het omstreden nucleaire programma flink aan banden leggen.

Teheran ging toen akkoord met belangrijke internationale eisen in ruil voor het opheffen van de economische sancties. De VS en de bondgenoten wilde zo voorkomen dat Iran binnen een paar jaar een kernmacht zou worden. Het akkoord was echter niet populair bij radicalen in het Iraanse regime.

Zarif kreeg van hen de volle laag toen de VS in mei vorig jaar zich terugtrokken uit het akkoord en Iran opnieuw sancties oplegden. Volgens de regering-Trump, maar ook Israël, houdt Iran zich niet aan het akkoord en wil het nog steeds een atoommacht worden. Het IAEA, de atoomwaakhond van de VN, zegt echter dat Teheran zich nog steeds aan de afspraken houdt. Ook belangrijke Europese landen die betrokken waren bij de deal, zoals Frankrijk, bevestigen dit.

Minister Zarif met president Rohani. De afgetreden bewindsman was een belangrijke bondgenoot van de gematigde president. Beeld AP
Minister Zarif met president Rohani. De afgetreden bewindsman was een belangrijke bondgenoot van de gematigde president.Beeld AP

‘Tekortkomingen’

‘Ik bied mijn verontschuldigingen aan voor al mijn tekortkomingen in de afgelopen jaren in mijn tijd als minister van Buitenlandse Zaken ‘, schreef Zarif in een post op Instagram die tal van vragen opriep. Zo maakte hij niet duidelijk wat hij verkeerd had gedaan. ‘Ik bedank de Iraanse natie en zijn vertegenwoordigers.’

Zarif schreef dat hij ‘niet meer in staat was’ om zijn werk te doen. De mededeling van de bewindsman was voorzien van een tekening van Fatima, de dochter van de profeet Mohammed. Zarifs ministerie bevestigde later zijn aftreden, maar een woordvoerder gaf ook geen redenen voor zijn terugtreden.

Het semi-officiële Iraanse persbureau Tasnim meldde dat het nog onduidelijk was of president Rohani zijn ontslag zou accepteren. Door het vertrek van Zarif verliest de gematigde president een belangrijke bondgenoot. De minister steunde Rohani in zijn pogingen om via onderhandelingen meer toenadering te zoeken met het Westen.

Rohani voelt meer en meer de druk van hardliners in Teheran nu de economie, die weer wat lucht kreeg na de atoomdeal, opnieuw klappen oploopt door de sancties van de regering-Trump. Zarif werd minister in 2013, nadat Rohani met grote meerderheid was gekozen met onder andere de belofte dat hij een einde zou maken aan de internationale isolatie van Iran. Daarvoor was de diplomaat, die lange tijd in de VS woonde, onder andere ambassadeur bij de VN.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden