Iraanse miljardair Zanjani ter dood veroordeeld wegens corruptie

De Iraanse zakenman en miljardair Babak Zanjani is door een rechtbank ter dood veroordeeld. Hij stond terecht voor verduistering. De islamitische rechtbank oordeelt nu dat hij schuldig is aan het 'verspreiden van corruptie op aarde'. In Iran staat daarop de doodstraf.

Redactie
Babak Zanjani Beeld
Babak ZanjaniBeeld

Ook moet Zanjani het verduisterde geld terugbetalen, aldus een woordvoerder van de rechtbank die het vonnis toelichtte op de Iraanse televisie. De zakenman kan nog tegen zijn straf in beroep.

Zanjani, aldus een profiel van de New York Times uit 2013, reed in een zwarte Mercedes 500 SL en droeg een horloge ter waarde van ruim 22.000 euro, zoals het een man betaamt die zijn waarde op ruim tien miljard euro schat.

Niet slecht voor een 39-jarige die zijn carrière in de jaren tachtig begon als verkoper van schapenhuiden en zich ontpopte als een sleutelfiguur in de pogingen van Iran om de Amerikaanse sancties tegen de olie-export van zijn land te omzeilen.

Maar de kansen keerden voor de tycoon. In april 2013 werden zijn bankrekeningen geblokkeerd door de Amerikaanse regering. Bovendien staat hij op de zwarte lijst van de Europese Unie.

Tot overmaat van ramp kwam hij ook onder binnenlandse druk te staan. De nieuwe, pragmatische Iraanse regering verdacht hem ervan te hebben samengewerkt met wat zij beschouwt als de corrupte entourage van de voormalige president Mahmoed Ahmedinejad. Zanjani werd ervan beschuldigd 1,4 miljard euro aan olie-opbrengsten achterovergedrukt te hebben, hetgeen het parlement ertoe bracht een onderzoek te beginnen naar zijn zakelijke activiteiten.

Conglomeraat

Tot zijn conglomeraat van bedrijven behoorden een Turkse luchtvaartmaatschappij, enkele financiële instellingen en een vloot aan olietankers, die hij gebruikte om onder de sancties uit te komen.

Hij bedacht een systeem om de oorsprong van de Iraanse olie geheim te houden, waarbij hij olie van tanker-tot-tanker verkocht - vaak in een vrijwel onbekende haven op een Maleisisch eiland, zo constateerde de Europese Unie in 2012. In totaal verkocht hij naar eigen zeggen 24 miljoen vaten aan afnemers in Singapore, Maleisië en India. Hij waste het geld wit via de Maleisische Eerste Islamitische Bank, die nu op alle zwarte lijsten staat.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden