Nieuws

Iraanse leider kondigt vrijlating ‘tienduizenden gevangenen’ aan, mogelijk ook demonstranten

Ayatollah Khamenei, de leider van Iran, heeft zondag vrijlating of strafvermindering voor ‘tienduizenden gevangenen’ aangekondigd. Het zou onder meer gaan om Iraniërs die vastzitten omdat ze deelnamen aan de recente protesten.

Hessel von Piekartz
Bij protesten in Iran zouden volgens mensenrechtenorganisaties meer dan vijfhonderd mensen zijn gedood. Beeld AFP
Bij protesten in Iran zouden volgens mensenrechtenorganisaties meer dan vijfhonderd mensen zijn gedood.Beeld AFP

Het is voor het eerst dat Iran een inschatting geeft van het aantal mensen dat de afgelopen maanden door de autoriteiten is opgepakt bij demonstraties. De uitspraak van Khamenei sluit aan bij eerdere schattingen van mensenrechtenorganisaties. Die berekenden dat er zo’n 20 duizend demonstranten werden gearresteerd sinds het begin van de protesten. De gevangenissen in Iran zitten daardoor overvol.

Volgens staatsmedia heeft Khamenei vandaag het decreet ondertekend waarmee de vrijlating en strafvermindering kan worden uitgevoerd. Het komt vaker voor dat de leider gratie verleent rond de verjaardag van de Islamitische Revolutie in Iran. In voorgaande jaren werden ook duizenden gevangen vrijgelaten of kregen ze strafvermindering.

Spionage

De gratie geldt niet voor gevangenen die worden beschuldigd van ‘spionage voor buitenlandse instanties’ of die direct contact hadden met ‘buitenlandse agenten’. Ook gevangenen die betrokken waren bij moord of vastzitten vanwege het opzettelijk toebrengen van verwondingen, vernieling of brandstichting hebben volgens staatsmedia geen recht op gratie.

Er zijn nog geen namen bekendgemaakt van gevangenen die wel in aanmerking komen voor gratie. Het is ook onduidelijk of politiek gevangenen eerder vrijkomen. Sommigen zitten al vele jaren vast, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

Het Iraanse regime beweert dat de protesten worden aangestuurd vanuit westerse landen. In werkelijkheid braken de protesten uit na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini die was opgepakt voor schending van voorschriften voor het dragen van een hoofddoek. Inmiddels is er onder de bevolking ook onvrede over de economische situatie in het land en de levering van Iraanse drones aan Rusland die worden ingezet in Oekraïne.

De afgelopen maanden gingen vele honderdduizenden mensen de straat op. De Islamitische Revolutionaire Garde, het elitekorps van Iran, treedt hard op tegen de betogers en beëindigt de demonstraties met geweld. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er bij protesten meer dan vijfhonderd mensen gedood.

Veel demonstranten kregen de afgelopen tijd zware straffen. Sinds het begin van de protesten werden vier mensen opgehangen. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn nog eens 26 anderen veroordeeld tot de doodstraf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden