Iraakse parlement beëdigd

Terwijl er nog wordt gesteggeld over de vorming van een regering, is donderdag in Bagdad het nieuwe Iraakse parlement voor het eerst bijeengekomen en beëdigd...

AP

De parlementsleden werden collectief beëdigd. Ze beloofden de onafhankelijkheid en de soevereiniteit van Irak te beschermen en de belangen van het volk te dienen. Zodra de beëdiging was voltooid stond de voorzitter van de commissie die de nieuwe grondwet heeft opgesteld, Humam Hammoudi, op om te protesteren tegen een kleine wijziging die in de eed was aangebracht. Na kort overleg werd de formulering van de eed echter acceptabel bevonden.

De beëdiging werd geleid door Adnan Pachachi, voormalig minister van buitenlandse zaken en voorzitter van de vroegere Iraakse bestuursraad. In een toespraak tot het parlement zei hij dat Irak de wereld moet bewijzen dat er geen burgeroorlog in het land heerst of zal gaan heersen. "Het gevaar ligt nog altijd op de loer en onze vijanden zijn klaar voor ons, omdat ze geen verenigd, sterk, stabiel Irak willen", aldus de soenniet Pachachi. Hij werd onderbroken door de shi'itische leider Abdul-Aziz al-Hakim, die zijn uitlatingen ongepast noemde.

Waarnemend premier Ibrahim al-Jaafari zei na afloop van de zitting dat het mogelijk moet zijn om binnen een maand een regering te vormen, "gesteld dat politici serieus aan de slag gaan". Al-Jaafari's kandidatuur voor een tweede ambtstermijn als premier heeft de vorming van een regering tot nu toe in de weg gestaan en ervoor gezorgd dat het parlement pas donderdag voor het eerst bijeenkwam, hoewel de uitslag van de op 15 december gehouden parlementsverkiezingen al ruim een maand geleden werd goedgekeurd.

De grondwet geeft het grootste blok in het parlement het recht een premier voor te dragen. De shi'ieten, die het grootste blok vormen, kozen Al-Jaafari vorige maand met de kleinst mogelijke meerderheid tot kandidaat-premier. Volgens ingewijden wil een deel van de shi'itische parlementsleden van Al-Jaafari af, maar durven ze dit niet hardop te zeggen, omdat Al-Jaafari de steun geniet van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr en diens militie. Ook soennitische en Koerdische parlementsleden hebben moeite met Al-Jaafari, omdat hij te veel verdeeldheid zou zaaien.

Het parlement moet nu het is beëdigd binnen zestig dagen een president kiezen en een kabinet goedkeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden