Iraakse leiders willen vertrek VS

Iraakse shi’itische, soennitische en Koerdische leiders hebben maandag op een conferentie in Caïro gezegd dat er een tijdschema moet komen voor de terugtrekking van de buitenlandse troepen uit Irak....

AP

Ook is vastgesteld dat iedereen zich mag verzetten tegen de bezettingsmacht. Terreurdaden tegen burgers worden veroordeeld.

Vertegenwoordigers van de grootste Iraakse groeperingen waren de afgelopen drie dagen op uitnodiging van de Arabische Liga in Caïro bijeen. De bijeenkomst was belegd ter voorbereiding van een eventueel in februari of maart te houden verzoeningsconferentie.

Het overleg maakt deel uit van door Washington gesteunde pogingen de verschillende bevolkingsgroepen in Irak nader tot elkaar te brengen. Het gaat er daarbij vooral om de soennitische Arabieren te laten deelnemen aan het politieke proces, dat momenteel gedomineerd wordt door Koerden en shi’ieten.

De partijen in Caïro riepen op tot ‘terugtrekking van de buitenlandse troepen volgens een tijdschema’, echter zonder een tijdslimiet te noemen en onder de voorwaarde dat Irak in staat moet zijn zelfstandig zijn grenzen te bewaken en de binnenlandse veiligheid te garanderen. Minister van Binnenlandse Zaken Bayan Jabr zei dat de buitenlandse troepen eind volgend jaar Irak moeten kunnen verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden