Iraakse leger wint terrein in IS-bolwerk Ramadi

Het Iraakse leger heeft dinsdag een wijk aan de rand van de stad Ramadi, een bolwerk van de extremistische beweging Islamitische Staat, veroverd. Dat hebben de Iraakse autoriteiten dinsdag gezegd. De stad Ramadi kwam eerder dit jaar in handen van IS.

Redactie
Rooks stijgt dinsdag op boven Husayba, een dorpje gelegen op zeven kilometer ten oosten van Ramadi. Beeld afp
Rooks stijgt dinsdag op boven Husayba, een dorpje gelegen op zeven kilometer ten oosten van Ramadi.Beeld afp

De ontwikkeling in Ramadi is de eerste serieuze aanval op de stad sinds vorige maand bekendgemaakt werd dat een offensief werd ingezet door het Iraakse leger, dat gesteund wordt door sjiitische militiestrijders.

Eerder al werd de stad belegerd door de Iraakse strijdkrachten en werd de Palestijnse Brug ingenomen, de belangrijkste toegang tot de stad.
Sabah al-Numani, woordvoerder van de special forces van het leger zei dat het zuidwesten van de stad, de wijk Tamim, werd bevrijd.

Een soldaat zit in een voertuig van het Iraakse leger. Beeld afp
Een soldaat zit in een voertuig van het Iraakse leger.Beeld afp

'Nog lange strijd te gaan'

'Dit gebied wordt gezien als een belangrijk gebied voor Daesh (een Arabisch acroniem voor IS, red.)', zei hij. Hij waarschuwde wel dat er nog een lange strijd te gaan is. De rivier de Warar, een zijrivier van de Eufraat, scheidt Tamim van het centrum van de stad. 'We kunnen geen specifiek tijdstip zeggen waarop we de stad bevrijden', zei Al-Numani die er aan toevoegde dat IS veel bruggen heeft verwoest

'Aantal buitenlandse strijders IS verdubbeld'

Tegelijkertijd met de opmars in Ramadi van het Iraakse leger zei een voormalig hoofd van de afdeling terrorismebestrijding van de Britse geheime dienst MI6, Richard Barrett, dat IS in de afgelopen achttien maanden het aantal buitenlandse strijders heeft verdubbeld tot naar schatting 31 duizend.

Er zou een nieuwe generatie jihadisten zich in Syrië bij IS aansluiten, aldus Barrett.

De chaos van de Syrische burgeroorlog trekt volgens Barrett de nieuwe IS-volgelingen aan. IS heeft volgens hem veel meer succes dan andere terroristische groeperingen zoals al-Qaida en tal van Westerse leiders hebben gezegd dat IS een grotere bedreiging vormt dan al-Qaida.

Barrett, die bij een particulier adviesbureau over veiligheidsvraagstukken in New York werkt, vindt dat er veel meer gedaan moet worden 'tegen de aantrekkingskracht van IS'. Dat betekent volgens hem niet meer oorlog, maar iets doen aan de manier waarop er naar de IS wordt gekeken. Veel strijders van IS komen uit het Midden-Oosten zelf, uit Noord-Afrika en de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Circa 5.000 strijders zijn afkomstig uit de EU.

Een Iraakse soldaat in een dorpje op zeven kilometer ten oosten van Ramadi. Beeld afp
Een Iraakse soldaat in een dorpje op zeven kilometer ten oosten van Ramadi.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden