Iraakse leger begint bestorming historische centrum Mosul

Het Iraakse leger is zondag begonnen aan de bestorming van het historische centrum van Mosul. De Oude Stad, ten westen van rivier de Tigris, is het laatste deel van de stad dat IS-strijders in handen hebben. Mosul was het belangrijkste bolwerk van IS in Irak.

Iraakse soldaten met een IS-vlag. Foto epa

De Oude Stad is een wirwar van kronkelige straatjes waar de huizen vaak een voor een veroverd moeten worden. In het stadsdeel zitten bijna 150 duizend mensen vast onder vaak erbarmelijke omstandigheden, zo zei VN-hulpcoördinator Lise Grande vrijdag. Er is weinig voedsel en geen schoon water.

Volgens Grande gebruikt IS burgers als menselijk schild. Scherpschutters van IS hebben het gemunt op burgers die per boot de stad proberen te ontvluchten, de rivier de Tigris over. Volgens de Iraakse televisie worden door het leger pamfletten verspreid met de oproep aan burgers de stad te verlaten via vijf 'veilige corridors'.

De bestorming van de Oude Stad is volgens generaal Abdul Ghani al-Asadi, commandant van een elite-eenheid van het leger, 'het laatste hoofdstuk' in de verovering op IS van Mosul. Volgens hem is 90 procent van het westelijk deel van de stad al in handen van zijn troepen.

De operatie, die haar negende maand ingaat, begon in oktober vorig jaar. In januari kreeg het Iraakse leger, met steun van de door de VS geleide internationale coalitie, het oostelijk deel van de stad in handen.

Burgerslachtoffers

Door de dichte bebouwing in de Oude Stad is het voor de Amerikanen moeilijker het Iraakse leger ter plekke luchtsteun te geven. De Verenigde Naties hebben diverse malen hun zorgen uitgesproken over het aantal burgerdoden door bombardementen van de internationale coalitie op IS-doelen in Mosul en de Syrische stad Raqqa.

De Amerikaanse generaal William Turner, tweede man van de coalitie, acht het echter wel degelijk mogelijk met 'precisiemunitie' en 'strikte procedures' nauw omschreven doelen in de stad te treffen. 'We doen alles om het aantal burgerslachtoffers te beperken', zei hij tegen het Koerdische persbureau ARA News

Volgens de hulporganisatie International Rescue Committee (IRC) zijn veel van de gebouwen in het oude stadscentrum echter zo fragiel dat zij kunnen instorten, ook als bommen elders in de buurt neerkomen. 'Daardoor kunnen er zelfs meer burgerdoden vallen dan de honderden die tot nu zijn omgekomen bij luchtacties in andere delen van de stad.

Een strijder van het Iraakse leger in Mosul. Foto afp
Het historische centrum van Mosul. Foto afp

Lees verder

Fotograaf Ali Arkady toont beelden van martelpraktijken door het Iraakse overheidsleger
In het Iraakse leger is de ERD, een elite-eenheid die vecht tegen IS, geroemd. Maar fotograaf Ali Arkady ziet hoe de heldendivisie in de strijd om Mosul verandert in een meedogenloos martelapparaat. (+)

Waarom leiden westerse bommen tot steeds meer Syrische burgerdoden?
Mei was een zeer dodelijke maand voor honderden burgers in Irak en Syrië. Het aantal bombardementen, soms ook met fosfor, op IS-bolwerken Mosul en Raqqa is sinds het aantreden van president Donald Trump opgevoerd. (+)

Montasser AlDe'emeh staat op de zwarte lijst van IS
Als tiener was hij zelf een radicale moslim, inmiddels is Montasser AlDe'emeh een van de best ingevoerde jihadexperts van België. En zijn strijd is nog lang niet gestreden. (+)