Iraakse elitegroepen dringen oostelijke buitenwijk van Mosul binnen

Iraakse elitetroepen zijn de noordelijke stad Mosul binnengedrongen. Dit zeggen officieren tegen persbureau Reuters. De troepen bevinden zich in de oostelijke wijk Karama, op vijf kilometer van het centrum van de stad, die sinds 2014 in handen is van terreurgroep IS.

Sjiitische strijders van Hashed al-Shaabi in Salmani, ten zuiden van Mosul. Beeld afp
Sjiitische strijders van Hashed al-Shaabi in Salmani, ten zuiden van Mosul.Beeld afp

'Ze zijn Mosul binnengedrongen', zegt generaal Wissam Araji van de door de VS getrainde elitetroepen tegen Reuters. 'Ze vechten nu in Karama.'

Pantservoertuigen, waaronder Amerikaanse Abrams-tanks, vielen maandag met groot geschut Bazwaya binnen. Dit was het laatste dorp aan het oostfront dat nog in handen was van IS. Nadat een met explosieven gevulde Humvee door militairen was uitgeschakeld, lag de weg open om Mosul te bereiken.

De troepen ten oosten van de stad boekten vorige week sneller dan verwacht terreinwinst en staakten hun opmars om de eenheden aan de andere fronten de tijd te geven op te rukken. Ten noorden van de stad werden afgelopen weekend vijf dorpen heroverd op IS. Het zuidelijke front is hardnekkiger: daar bevinden de troepen zich op 35 kilometer van de stad.

Lees ook deze analyse

Waarom Islamitische Staat nog lang niet is verslagen - zelfs niet wanneer het islamitische kalifaat op de kaart lijkt uitgewist.

null Beeld afp
Beeld afp

Sjiitische milities

De slag om Mosul begon op 17 oktober. Het Iraakse leger en Koerdische Peshmerga's gaan voorop in de strijd. Het Amerikaanse leger ondersteunt de operatie met bombardementen vanuit de lucht. Zaterdag sloten door Iran gesteunde sjiitische milities zich aan bij de strijd. Zij proberen de toegangsweg tussen Mosul en Raqqa te blokkeren.

Het Syrische Raqqa is de hoofdstad van het door IS zelfbenoemde kalifaat. Het is, naast Mosul, een van de laatste bolwerken die de terreurgroep in handen heeft.

In Mosul wonen naar schatting 1,5 miljoen inwoners. Ook bevinden zich tussen de drie- en vijfduizend IS-strijders in de stad. De terroristen verdedigen zich door auto's op te blazen, mortiergranaten af te vuren, olievaten in brand te steken en burgers in te zetten als menselijk schild.

Vrijdag maakten de Verenigde Naties bekend dat IS zo'n achtduizend gezinnen of 'tienduizenden mensen' heeft ontvoerd uit de omgeving van Mosul. Zij worden ingezet op militair gevoelige locaties. Op die manier hoopt IS de vijand op afstand te houden.

De verwachting is dat het offensief enkele weken tot maanden gaat duren.

Gevluchten familieleden ontmoeten elkaar in een vluchtelingenkamp in de Khazer regio. Beeld afp
Gevluchten familieleden ontmoeten elkaar in een vluchtelingenkamp in de Khazer regio.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden